Şeful ASF vrea întâlniri săptămânale consultative cu firmele care activează pe pieţele financiare non-bancare

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, organizează săptămânal, în fiecare joi, întâlniri consultative cu reprezentanţii companiilor care activează pe pieţele financiare non-bancare, pe sectoare sau subsectoare, iar periodicitatea întâlnirilor cu fiecare sector în parte este de 4-6 săptămâni, se arată într-un comunicat al ASF, remis miercuri AGERPRES.

Instituţia precizează că întrunirile au drept scop îmbunătăţirea dialogului dintre ASF şi entităţile supravegheate şi reglementate, dezvoltarea şi creşterea încrederii în cele trei pieţe (asigurări, instrumente şi investiţii financiare, pensii private), implementarea de proiecte comune pentru dezvoltarea pieţelor, precum şi protejarea eficientă a intereselor consumatorilor de servicii financiare non-bancare.

'Săptămâna trecută a avut loc întâlnirea cu directorii mai multor companii de asigurări (care reprezintă peste 70% din piaţă), precum şi cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare din România (UNSAR). Preşedintele ASF a avansat o agendă de teme strategice - disciplina financiară (IFRS, audit), proiecte operaţionale (procesarea datelor şi reclamaţiilor), gestionarea Fondului de Garantare, implementarea de programe de pregătire şi formare profesională - pe care le-a supus dezbaterii', se spune în comunicat.

De la 1 ianuarie 2015, toate companiile de asigurări care activează pe piaţa din România trebuie să adopte standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS). în cadrul întâlnirii a fost subliniată importanţa constituirii unor grupuri de sprijin pentru companiile care nu au fost în proiectul pilot, în ceea ce priveşte aplicarea standardelor IFRS, astfel încât, la 1 ianuarie 2015, toate societăţile să fie pregătite.  ASF va solicita că situaţiile financiare ale societăţilor de asigurări să fie auditate conform standardelor internaţionale, în contextul în care Autoritatea nu este mulţumită de calitatea raportărilor financiare pe care le prezintă o parte dintre societăţile de asigurări.

Autoritatea propune constituirea unor grupuri comune de lucru ASF-UNSAR-companii de asigurări, în vederea identificării şi aplicării unor soluţii de redresare a pieţei RCA - pentru o mai mare transparenţă a primelor, a cheltuielilor de reparaţii şi a acoperirii pagubelor.

SURSA: Economica.