Situaţia din Bulgaria nu este un semnal pentru o problemă mai amplă - oficial FMI

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

Sistemul bancar din Bulgaria este în esenţă unul sănătos în pofida problemelor înregistrate la două bănci, au declarat marţi un oficial de la Fondul Monetar Internaţional şi guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, transmite Reuters.

Sistemul financiar bulgar trece printr-o criză ca urmare a lipsei de încredere provocată de decizia clienţilor Corpbank, a patra mare bancă a ţării, de a veni în număr mare la ghişeele bănci pentru a-şi retrage economiile, după ce în presă au apărut articole cu privire la insolvabilitatea sa iminentă. Bulgarii au început să îşi retragă economiile şi de la First Investment Bank (FIB), a treia bancă a ţării, chiar dacă au fost asiguraţi de Guvern şi de Comisia Europeană că banii lor sunt în siguranţă.

'Aceste fenomene de panică au fost declanşate prin mesaje de tip SMS şi nu au legătură cu problemele implicite din sistemul bancar, care este bine capitalizat şi dispune de o lichiditate suficientă. în plus a existat un împrumut din partea Uniunii Europene', a declarat şeful misiunii FMI în Austria, Bas Bakker, la o conferinţă de presă organizată la Viena.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei, Ewald Nowotny, a reiterat acelaşi mesaj, precizând că băncile austriece, unii din cei mai mari creditori din Europa Centrală şi de Est, nu au fost afectate. 'Aceasta nu este o problemă sistemică pentru sectorul bancar din Bulgaria. Este o problemă la unele bănci şi am văzut cum depozitele se mişcă de la aceste bănci la instituţiile deţinute de bănci austriece', a declarat Ewald Nowotny. Bank Austria, divizie a UniCredit, şi Raiffeisen Bank International sunt jucători importanţi pe piaţa bancară din Bulgaria.

SURSA: Economica.