Bulgaria, o ţintă uşoară pentru cei ce vor să creeze panică în rândul deponenţilor

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

Jurnalistul rus Leonid Bershidsky atrage atenţia într-o opinie publicată de Bloomberg că doar într-o ţară în care oamenii sunt atât de neîncrezători în viitor cum e Bulgaria este suficientă trimiterea pe email sau pe Facebook a unei informări alarmiste care mai e şi scrisă prost pentru a convinge oamenii să retragă masiv depozite.

Bulgarii au o vorbă: metoda folosită pentru a ucide o bancă este aceeaşi ca pentru a omorî o muscă: ziarul. Acum zicala trebuie adusă la zi pentru că exodul de depozite din bănci a pornit de la emailuri şi mesaje pe Facebook.

A treia bancă din Bulgaria ca mărime, Corpbank şi banca numărul patru, Fibank, s-au confruntat cu retrageri masive de depozite săptămâna trecută, clienţii stând la cozi să retragă bani. Corpbank a fost drept urmare închisă până în 20 iulie şi plasată temporar sub conducerea băncii centrale a ţării. Panica retragerilor a fost declanşată, potrivit Agenţiei Naţionale de Siguranţă din Bulgaria, de o companie de investiţii care a „construit o reţea de companii asociate pentru servicii de marketing” pe care le-a folosit pentru a distruge încrederea în băncile respective.

Criza bancară apărută pe neaşteptate în cea mai săracă şi mai coruptă ţară din Uniunea Europeană arată cât de uşor este să destabilizezi economia atunci când situaţia politică este nesigură. Criza mai sugerează că UE s-a extins într-o regiune care nu împărtăşeşte regulile şi valorile europene.

SURSA: ZF.