Ingredientele crizei care a cutremurat sistemul bancar din Bulgaria: corupţia, lupta politicienilor pentru putere, panica şi neîncrederea

Data publicarii: 02-07-2014 | Finante-Banci

Ieri bulgarii s-au strâns iar la cozi pentru a-şi retrage economiile de la una dintre cele mai mari bănci ale celei mai sărace ţări din UE, dar în număr mai mic decât în zilele precedente, semn al temperării unei crize care a mobilizat Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană, guvernul, preşedintele, banca centrală şi Agenţia Naţională de Securitate. Criza a afectat doar băncile cu capital bulgăresc, semn că bulgarii nu mai au încredere în instituţiile ţării.

Un fost premier a fost de¬nun¬ţat pentru discre¬di¬ta¬rea sectorului ban¬car, mai multe persoane au fost arestate sub sus¬pi¬ciu¬nea că ele au lansat atacul infor¬ma¬ţional fără precedent asupra First Invest¬ment Bank şi au panicat mii de bul¬gari, iar jurnaliştii caută să-şi explice cum un sistem bancar considerat sigur şi exem¬plar de cele mai importante insti¬tu¬ţii financiare a putut fi lovit atât de dur doar cu zvonuri.

Jurnalistul Vasil Stefanov de la agen¬ţia Novinite consideră că această criză s-a hrănit cu bolile societăţii bulgă¬reşti: incertitudine, neîncredere şi o ati¬tu¬dine de genul „fiecare pentru el“.

„Ceea ce mai este alarmant este în¬cli¬naţia publicului spre senzaţional, iar în aceasta presa joacă un rol central, ca şi anu¬miţi politicieni înfometaţi după putere“, scrie el.

Panica a început după apariţia unor in¬for¬maţii cum că cel mai mare client al Corporate Commercial Bank (CCB), mo¬gulul media Delyan Peevski, a retras su¬me mari de bani. Ceilalţi clienţi s-au gră¬bit să-şi recupereze depozitele, ceea ce a distrus lichiditatea instituţiei de cre¬dit şi pe cea a unei subsidiare recent achi¬ziţionate de la Crédit Agricole, Ban¬ca centrală a intervenit suspendând acti¬vită¬ţile şi preluând controlul ambelor bănci pe 20 iunie, practic naţio¬na¬lizân¬du-le. Două zile mai târziu banca naţio¬na¬lă a anunţat planuri pentru recapita¬li¬zarea lor cu fonduri de stat, deşi gu¬ver¬nul ar vrea ca acestea să fie recapi-ta¬lizate mai întâi de acţionari.

SURSA: ZF.