Topul profiturilor şi pierderilor din leasing: minusurile au depăşit cu 160 mil. lei câştigurile

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

Aproximativ 50 de companii de leasing au înregistrat profituri cumulate de 230 milioane de lei (52 mil. euro) anul trecut, dar numărul firmelor cu pierderi a fost de 2,5 ori mai mare şi acestea au raportat un minus de aproape 390 milioane de lei (88 mil. euro), în condiţiile în care piaţa încă se chinuie să iasă din „prăpastia“ în care a fost aruncată de criză.

VB Leasing, aflată într-un proces de transfer de la Volksbank către grupul polonez Getin Holding, şi-a păstrat anul trecut poziţia de cea mai profitabilă companie de leasing financiar, cu un câştig net de 56 milioane de lei (13 mil. euro), potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Practic, profitul companiei de leasing s-a dublat faţă de 2012, în timp ce banca locală a austriecilor a continuat să afişeze pierderi de peste 100 mil. euro.

Acesta nu este singurul caz în care o compan¬-ie de leasing afiliată unei bănci are profit, dar ban¬ca-ma¬mă raportează pierderi.

Topul celor mai mari 20 de profituri înregistrate anul trecut de firmele de leasing financiar cuprinde nume ca BRD Sogelease, Intesa Sanpaolo Leasing, Marfin Lea¬sing sau ERB Leasing. Aces¬tea sunt afiliate unor bănci (BRD, Intesa, Marfin şi respectiv Bancpost) care au avut pierderi semnificative anul trecut.

SURSA: ZF.