Pieţele nu asimilează bine planul Ungariei de a forţa băncile să-i ajute pe cei cu împrumuturi în valută

Data publicarii: 03-07-2014 | Finante-Banci

Forintul s-a depreciat puternic marţi, semn că pieţele nu ingurgitează bi¬ne planul guvernului maghiar condus de premierul Viktor Orban de a-i ajuta pe cei cu datorii în valută prin conver¬ti¬rea cre¬ditelor în monedă străină în îm¬pru¬mu¬turi în forinţi la un curs sub cel din pia¬ţă şi forţarea băncilor să suporte pierderi.

„Pieţele deschid în sfârşit ochii la fap¬tul că guvernul o să facă acest lucru, in¬di¬ferent de ceea ce cred băncile“, a spus Peter Attard Montalto, economist la Nomura, citat de The Wall Street Journal.

Forintul s-a depreciat marţi cu apro¬ximativ 1%, iar evoluţia reflectă, pe lângă reacţia investitorilor la planu-ri¬le guvernului, şi avertismentul Comisiei Eu¬ropene (CE) că ar putea readuce Un¬garia sub procedura de deficit ex¬cesiv pentru a forţa guvernul să reechi¬li¬breze bugetul.

Un reprezentant de top al parti¬du¬lui aflat la guvernare a declarat luni că îm¬prumuturile în valută, majoritatea credite ipotecare în franci elveţieni, ar tre¬bui convertite în moneda locală la un curs care să îi avantajeze pe cei înda¬to¬raţi. Băncile ar urma să suporte cea mai mare parte a costului acestei conversii.

Parlamentul, în care partidul lui Orban deţine o majoritate de două tre¬imi, va propune vineri un proiect de le¬ge care prevede că băncile îi vor com¬pensa pe cei cu cre¬dite în valută pentru di¬verse mo¬tive, printre care ma¬jorarea uni¬late¬rală a dobânzilor.

Pierderile to¬tale pe care le vor su¬por¬ta băn¬cile din Ungaria ar putea ajun¬ge până la echi¬valentul a 3,55 mi-liar¬de de euro, estimează econo¬mistul Janos Samu de la Concorde Securities.

Creditele în monedă străină au fost ex¬trem de populare în Ungaria înaintea crizei economice pentru că erau mai ief¬tine decât creditele în forinţi. împru¬mu¬tu¬rile ipotecare în valută reprezintă 53% din totalul creditelor acordate cli¬en¬ţilor retail în Ungaria. Politica de relaxare monetară con¬tri¬buie, de ase¬menea, la deprecierea forin¬tului. Banca centrală a redus do¬bân¬da de politică monetară în iunie pen¬tru a 23-a lună consecutiv, aducând-o la minimul record de 2,3%.

SURSA: ZF.