Afacerile din străinătate ale asigurătorilor au crescut cu 14% în patru luni. Daunele, plus 56%

Data publicarii: 08-07-2014 | Finante-Banci

Companiile locale de asigurări au vândut în afara ţării poliţe în valoare de 126 mil. lei (29 mil. euro) în perioada ianuarie-aprilie 2014, în creştere cu 14% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Autoriţăţii de Supraveghere Financiară (ASF). Afacerile din străinătate reprezentau astfel la sfârşitul lunii aprilie 4,7% din primele totale ale asigurătorilor, faţă de numai 0,1% în 2008.

Avansul subscrierilor pe pieţele externe a fost depăşit însă semnificativ de despăgubirile plătite, care au urcat cu 56%, la peste 27 mil. lei. Cheltuielile cu daunele din străinătate au reprezentat astfel 1,8% din plăţile totale făcute de asigurători în perioada ianuarie-aprilie. Asigurătorii locali au subscris prime în 11 ţări din UE, însă cele mai importante pieţe externe rămân în continuare Italia şi Ungaria. Businessul cumulat din cele două ţări generează peste 90% din încasările din străinătate.

Vânzările de poliţe pe piaţa italiană au cumulat  81 milioane de lei, adică 64% din încasări. în Ungaria primele s-au ridicat la 38 mil. lei. în Italia operează City Insurance, în timp ce în Ungaria Astra deţine o sucursală. Aproape jumătate din subscrierile înregistrate de asigurători pe pieţele externe provin din vânzarea de poliţe de răspundere civilă generală, în timp ce asigurările auto obligatorii şi cele de garanţii deţin fiecare o cincime din subscrieri.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: