Ungaria vrea ca din 2015 să nu mai existe ipotecare în valută şi obligă sistemul bancar să-i despăgubească pe cei cărora le-au majorat incorect comisioanele şi dobânzile

Data publicarii: 08-07-2014 | Finante-Banci

Guvernul ungar a interzis băncilor să majoreze ratele de dobândă, vrea să le oblige să returneze clienţilor creşterile de comisioane şi dobânzi considerate incorecte şi să convertească din decembrie creditele ipotecare în valută în împrumuturi în forinţi, semn că premierul Viktor Orban îşi înteţeşte asediul asupra unui sector dominat de jucători străini şi despre care nu a ascuns că îl vrea în mâini ungureşti.

„Aceasta este o zi istorică şi ar putea fi începutul unei noi ere. Ar putea urma era băncilor corecte“, a declarat Orban în ziua în care parlamentul a aprobat o lege care, dacă va fi aprobată de preşedinte, va obliga băncile să-i compenseze pe clienţii cărora le-au impus unilateral în ultimii zece ani majorări de comisioane şi de rate de dobândă, scrie The Wall Street Journal. De returnări vor beneficia atât cei cu credite în valută, cât şi cei cu credite în forinţi.

Ulterior intervenţiei premierului Antal Rogan, preşe¬dintele partidului de guvernământ Fidesz a ieşit la rampă explicând la postul de televiziune HirTV că în urma noilor schimbări legislative costurile cu împrumuturile în valută se vor reduce 25-40%. Va scădea, de asemenea, şi principalul rămas de plată.

El nu a precizat la ce curs de schimb vor fi convertite creditele în valută, dar a menţionat că pierderile rezultate din transformare vor fi împărţite între guvern şi bănci. „Fidesz nu le va mai permite băncilor să jec¬mănească oamenii“, a spus Rogan.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: