Creditele neperformante au înghiţit 44 mil. euro, două treimi din profitul băncilor austriece

Data publicarii: 08-07-2014 | Finante-Banci

Băncile din Austria trebuie să îşi reconsidere modelul de afaceri care le-a obligat să folosească 44 de miliarde de euro, respectiv aproape două treimi din profitul obţinut după 2008, pentru acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante, potrivit băncii centrale din această ţară.

Băncile austriece, în frunte cu Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International şi UniCredit Bank Austria, sunt cei mai mari furnizori de credite în fostul bloc comunist european. Creşterea nivelului creditelor neperformante a obligat băncile să constituie provizioane tot mai mari şi să revizuiască în scădere valoarea activelor, transmite Bloomberg.

Banca centrală a Austriei cere băncilor, în raportul semestrial referitor la stabilitatea financiară, să îşi regândească strategiile din estul Europei care favorizează bulele speculative şi conduc la acumularea de datorii neperformante.

Erste Group a anunţat săptămâna trecută că va înregistra pierderi record în acest an, de până la 1,6 miliarde de euro, în urma creşterii costurilor de risc de la un nivel estimat anterior la 1,7 miliarde de euro la 2,4 miliarde de euro, din cauza provizioanelor mai mari din Ungaria şi România.

"Nu este momentul pentru retragerea din Europa de Est. Dimpotrivă, ratele de creştere sunt încă mai ridicate decât în vestul Europei, dar acestea trebuie să fie sustenabile", a declarat Andreas Itter, viceguvernatorul băncii centrale a Austriei.

El a spus că nu se mai poate proceda ca înainte de criză, prin vânzarea ieftină de obligaţiuni în Occident şi transmiterea banilor în Europa de Est.

Acţiunile Erste erau aproape în stagnare la jumătatea şedinţei de tranzacţionare de luni, la 19,49 euro pe unitate, la bursa din Viena, după o scădere de 16% înregistrată vineri. De la începutul acestui an, titlurile Erste au scăzut cu 23%, înregistrând cel mai amplu declin în rândul a 30 de companii membre ale Euro Stoxx Banks.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: