În şase ani economia Marii Britanii o va surclasa pe cea a Franţei, aflată într-un picaj necontrolat

Data publicarii: 08-07-2014 | Finante-Banci

Până în 2020 economia Franţei va fi surclasată de cea a Marii Britanii şi va pica de pe locul cinci pe şase în topul economiilor mondiale, iar până în 2030 va ajunge pe poziţia a opta, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă.

Deşi este sub presiunea creşterii competitivităţii economiei, preşedintele francez François Hollande nu a luat toate măsurile necesare pentru a flexibiliza piaţa muncii şi nu a aplicat reformele structurale necesare pentru susţi¬nerea performanţei economice, iar rezultatul va fi scăderea în clasamentul ţărilor în funcţie de PIB în următoarele două decenii, se arată în studiul PwC, citat de Radio France Internationale.

Analiza a fost publicată după ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) a raportat că Franţa este în pericol de „stagnare a revenirii“ din cauza ratei ridicate a şomajului.

Marea Britanie va surclasa Franţa şi va deveni a doua cea mai mare economie din Europa după Germania şi va ocupa poziţia a cincea la nivel mondial până în 2020. Până în 2030 este posibil ca Marea Britanie să ajungă pe locul şase, fiind întrecută de India.

Instituţiile politice, juridice şi de reglementare şi dezvoltare a tehnologiei comunicaţiilor vor fi atuurile britanicilor, dar Marea Britanie va înregistra rezultate slabe la indicatorii sociali precum sistemul educaţional şi inegalitatea veniturilor. De asemenea, forţa de muncă tânără, natalitatea ridicată comparativ cu restul Europei şi programul de lucru flexibil sunt factorii care vor contribui la urcarea în clasamentul PIB la nivel mondial a Marii Britanii.

în 2013 India ocupa poziţia a zecea în topul mondial al economiilor, potrivit estimărilor FMI. Cea mai nouă analiză a PWC preconizează că PIB-ul Indiei, ţară cu peste un miliard de locuitori, va ajunge până în 2030 pe locul trei, după China şi SUA. India va lua astfel locul Japoniei, care va coborî pe poziţia a patra. în 2030, Italia nu va mai fi în top 10, locul ei în clasament fiind luat de Mexic.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: