Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele?

Data publicarii: 08-07-2014 | Finante-Banci

BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, direc¬to-rul Direcţiei Supra¬veghere din BNR.

„Mai spun o dată: este timpul să aibă cu¬rajul să-şi asume neper¬for¬manţa, pe bază de judecată profesională co¬rectă în care se re¬nunţă la iluzia că din¬tr-un colateral de 100 la executare se recupe¬rea¬ză tot 100. încă sunt eva¬luări de colateral exage¬rate, dar nu vom lăsa lucrurile aşa şi vom cere un nou audit pe noul standard. Nu are rost să ne lău¬dăm cu o solvabili¬ta¬te ma¬re şi să avem bănci cu profit atât timp cât nu re¬cunoaştem pro¬ble¬me¬le aşa cum sunt“, spu¬ne şeful Supra¬vegherii.

Sistemul bancar ar putea reintra pe pierde¬re la sfârşitul acestui an în urma efortului de curăţenie a bilanţurilor de neperformante.

O zonă sensibilă o constituite creditele cu restanţe de peste un an la care nu s-au iniţiat acţiuni de recuperare şi cele către companii în insolvenţă.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: