Topul sistemului bancar la sfârşitul lunii mai. Atunci cand chiar şi menţinerea cotei de piaţă devine o mare victorie

Data publicarii: 09-07-2014 | Finante-Banci

BCR, Banca Transilvania, Raif¬feisen, ING ÅŸi Alpha Bank aveau la sfârÅŸitul lunii mai cote de piaţă după active mai mari faţă de nivelurile la care încheiaseră 2013, însă numai Raiffeisen a avansat în clasament, ocupând locul al patrulea în locul UniCredit Å¢iriac Bank.

Cea mai mare bancă de pe piaţă, BCR, a câÅŸtigat 0,3 puncte procentuale la cota de pia¬Å£Äƒ după cinci luni din 2014, revenind la 17,8%, însă efectele relansării producÅ£iei de cre¬dite de retail ar putea fi înghiÅ£ite de pro¬cesul de curăţenie accelerată la nivelul porto¬fo¬liului de neperformante. BRD încă pati¬nea¬ză după efortul de restructurare ÅŸi pro¬vi¬zio¬nare de anul trecut, în timp ce Banca Tran¬silvania a bifat ÅŸi pragul de 9% cotă de piaţă.

Raiffeisen, una dintre puÅ£inele bănci care au traversat criza menÅ£inându-ÅŸi profi¬ta¬¬bi¬litatea, ÅŸi-a conservat câÅŸtigul de cotă de pia¬Å£Äƒ din 2013 ÅŸi a trecut pe locul patru, cu o cotă de 7,4%, întrecând banca de stat CEC Bank, care înregistrează o erodare uÅŸoară, dar ÅŸi UniCredit, care a alunecat pe ÅŸase după ce ÅŸi-a pierdut repede avansul câÅŸtigat în 2013.

ING Bank rămâne a ÅŸaptea bancă de pe pia¬Å£Äƒ, consolidându-ÅŸi o cotă de pes¬te 5% în condiÅ£iile în care nu a recurs la achi¬zi¬Å£ii. în T1 olandezii atinseseră chiar un vârf de 5,3%, însă nu pot spera deocamdată la locul ÅŸase. Pe zona băncilor cu capital elen, Alpha Bank a ieÅŸit din amorÅ£eală ÅŸi a revenit la o cotă de piaţă de 4,7%. Turcii de la Garanti continuă să câÅŸtige lent cotă de piaţă, ajungând la 2,2% faţă de numai 0,6% la începutul crizei.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: