Economia Germaniei dă semne de oboseală şi ar putea încetini economiile din ECE

Data publicarii: 09-07-2014 | Finante-Banci
Atât exporturile, cât şi importurile Germaniei, cea mai mare economie europeană, au scăzut în luna mai, producţia industrială s-a contractat accentuat în aceeaşi lună, ca şi comenzile pentru fabrici, iar rata şomajului a urcat uşor în iunie.

Toate acestea sunt semnale de alarmă pentru Europa de Est, mai ales pentru Polonia, România şi Ungaria, cele mai mari economii de aici pentru care Germania este una dintre principalele surse de investiţii directe străine şi, la fel de important, cea mai mare piaţă pentru exporturi.

Exporturile Germaniei s-au redus cu 1,1% în mai comparativ cu luna anterioară, iar importurile au scăzut cu 3,4%, cea mai accentuată contrac¬ţie începând cu noiembrie 2012, potrivit biroului federal de statistică. De asemenea, producţia industrială a scăzut cu aproape 2%, mai rapid decât au anticipat majoritatea analiştilor. Activitatea în construcţii a picat cu 5%.

Datele negative se adaugă unei runde de sondaje de opinie care sugerează degradarea încrederii oamenilor de afaceri în economie. La toate acestea se adaugă avertismentul Bundesbank că avansul economic probabil a încetinit în cele trei luni încheiate în iunie.

Orice problemă legată de economia germană este şi o problemă a României, Poloniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei, Sloveniei şi Turciei, ţări pentru care Germania este cel mai mare partener comercial, potrivit CNBC.

Rusia, Turcia şi ţările din sud-estul Asiei ar putea fi noi ţinte pentru exportatorii din regiune.

Guvernele unora dintre aceste ţări sunt conştiente că dependenţa de Germania are riscuri.

SURSA: ZF.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: