In doi ani, Erste va recupera 10% din pretul platit pe BCR

Data publicarii: 21-11-2006
Erste Bank a platit pentru preluarea BCR peste 3,75 miliarde euro, in schimbul a 61,88% din actiunile liderului pietei bancare romanesti, adica 7,65 euro pe o actiune BCR, aflam din cotidianul Gandul. Suma platita este de cinci ori mai mare decat valoarea contabila a bancii (1,193 miliarde euro). International Finance Corporation (IFC) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) s-au ales cu 1,5 miliarde euro, pe un pachet de 26% (pe care platisera, in 2003, doar 222 milioane dolari). Statul roman a obtinut pe pachetul sau - de 36,88% din BCR -, circa 2,25 miliarde euro, ceea ce inseamna cam 3% din PIB-ul Romaniei estimat pentru acest an.

Potrivit planului de dezvoltare, aprobat saptamana trecuta de actionari, Banca Comerciala Romana (BCR) va obtine un profit net de 250 milioane euro in acest an, urmand ca anual, pana in 2009, cresterea profitului sa fie de 40%, ceea ce reprezinta un grad de recuperare a investitiei de 10% din suma platita. De asemenea, Erste va reduce suprafetele birourilor, va extinde reteaua prin inchirieri de spatii, va centraliza activitatile de birou (back office) si va lua "masuri extinse de formare profesionala pentru angajati", se arata in raportul prezentat in sedinta AGA.

Reprezentantii actionarilor mai spun ca au fost modificate unele acte constitutive ale BCR ca urmare a subscrierii Erste si s-a decis constituirea de provizioane. "Au fost aprobate modificari ale actelor constitutive ale BCR, in urma subscrierii Erste Bank ca actionar majoritar al bancii, s-au modificat actele constitutive conform negocierilor care au avut loc cu reprezentantii Comisiei de privatizare si s-a convenit constituirea unor provizioane, de competenta Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor", a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF 3 Transilvania.

Conducerea Erste doreste ca raportul dintre costuri si venituri sa fie cel mult 53% la sfarsitul acestui an, urmand ca, pana in 2009, sa ajunga la aproximativ 40%. De asemenea, rentabilitatea fondurilor proprii (ROE), estimata la 23% pentru 2006, ar urma sa creasca pana la peste 35% peste trei ani, potrivit datelor prezentate de presedintele Erste Bank, Andreas Treichl.

Citeste tot articolul in Gandul