De ce primeşte România mai puţini bani de la UE decât alte ţări

Data publicarii: 04-08-2014 | Finante-Banci

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că este nemulţumit de suma alocată României pe cadrul financiar 2014-2020 şi de regulamentele europene care impun ţării noastre investiţii mai mari în domeniul social.

în primele cinci luni din acest an, absorbţia banilor europeni a fost cam scăzută. Care este motivul?

"Au fost mai multe cauze. Important este să ne atingem la finalul anului 2014 ţinta pe care ne-am stabilit-o, anume de minimum 2,8 miliarde euro. Cauzele care au stat la baza unei execuţii mai reduse faţă de ce ne-am planificat în această parte a anului sunt mai multe", a spus Teodorovici.

"Una este partea de sezonalitate a unor lucrări foarte mari, în funcţie de modul în care firmele facturează. Un alt motiv ar fi că aceste companii au venit cu preţuri foarte mici atunci când au câştigat contractele de lucrări. Astăzi se vede foarte clar că întâmpină foarte mari dificultăţi în a asigura necesarul de finanţare proprie pentru acele lucrări", a mai spus ministrul.

El a mai vorbit şi despre absorbţia scăzută a banilor europeni din primele cinci luni ale anului, motivele pentru care nu s-au trimis cereri de rambursare la CE pe POS DRU şi POS CCE şi Acordul de Parteneriat.

SURSA: Capital.