Interesele de clan şi frauda ascunsă în spatele unei structuri corporatiste opace costă Portugalia 5 mld. € şi dezintegrarea Banco Espirito Santo

Data publicarii: 05-08-2014 | Finante-Banci

Ceea ce nu a reuşit să facă o criză financiară au făcut interesele de clan şi frauda ascunsă în spatele unei structuri corporatiste complicate şi opace. După patru ani în care economia portugheză a fost supravegheată atent de FMI şi de Comisia Europeană, după mai multe runde de testare a băncilor europene de către BCE, guvernul de la Lisabona salvează printr-un bailout de aproape cinci miliarde de euro activele încă sănătoase ale Banco Espirito Santo, cândva cea mai mare bancă portugheză în funcţie de valoarea de piaţă.

Banca va fi închisă, iar cele mai grele pierderi vor fi suportate de acţionari şi de unii creditori în cel mai nou experiment din zona euro cu strategia de a limita implicarea bugetelor naţionale în salvarea băncilor. Bailout-ul Espirito Santo sugerează că în pofida anilor de eforturi pentru îmbunătăţirea managementului economic şi financiar al zonei euro, sistemele bancare din regiune pot ascunde pericole.

Salvarea activelor sănătoase, care vor fi puse sub administrarea unei „bănci bune” - Novo Banco, controlată de banca centrală a Portugaliei, vine la doar câteva zile după ce banca centrală a asigurat că Banco Espírito Santo poate strânge suficienţi bani de la investitorii privaţi pentru a-şi reveni de pe urma pierderilor record de 3,6 miliarde de euro raportate pentru primul semestru. Acum investitorii sunt cei care trag ponoasele.

SURSA: ZF.