Avansul Chinei a depasit estimarile analistilor, insa declinul continua pe pietele bursiere Beijing

Data publicarii: 16-07-2015 | Economie

Economia Chinei a înregistrat o creştere anuală de 7% în trimestrul doi din 2015, uşor peste estimările analiştilor şi la acelaşi nivel cu primele trei luni din acest an, dar sunt aşteptate noi măsuri de stimulare, după prăbuşirea pieţei bursiere, transmite miercuri BBC.

Chiar dacă avansul celei de-a doua economii mondiale a depăşit estimările analiştilor, bursele din China erau, miercuri, în scădere. Indicele Shanghai Composite înregistra un declin de 2,4%, la 3.830,49 puncte, în timp ce indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a scăzut cu 0,4%, la 25.018,72 puncte.

Alte date oficiale publicate miercuri arată că producţia industrială a urcat cu 6,8% în iunie, depăşind estimările analiştilor.

În ritm trimestrial, PIB-ul Chinei a înregistrat în perioada aprilie - iunie 2015 o expansiune de 1,7%, faţă de un avans de 1,4% în trimestrul precedent.

De asemenea, creditarea bancară a urcat semnificativ în iunie, datorită sprijinului Băncii Centrale a Chinei (PBOC), dar nu există date cu privire la câţi bani au intrat în economia reală şi câţi au fost folosiţi la speculaţii bursiere.

Biroul Naţional de Statistică al Chinei a apreciat, miercuri, că o piaţă bursieră stabilă este vitală pentru economia ţării, iar măsurile de forţă adoptate recent îşi arată rezultatele.

'Datele sunt în linie cu aşteptările pieţei şi, prin urmare, nu vor avea un impact major asupra burselor', a apreciat analistul Zhang Qi, de la Haitong Securities în Shanghai.

Guvernul de la Beijing se aşteaptă la un avans al PIB-ului de aproximativ 7% în 2015, ceea ce ar reprezenta cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Executivul chinez a anunţat, săptămâna trecută, o serie de măsuri menite să oprească prăbuşirea pieţei bursiere chineze, dar efectul a fost contrar. Autorităţile de la Beijing le-au cerut companiilor de stat şi directorilor să achiziţioneze acţiuni, majorând nivelul titlurilor de valoare care pot fi deţinute de companiile de asigurări şi promiţând mai multe credite pentru finanţa tranzacţiile bursiere.

Sute de companii au oprit tranzacţionarea acţiunilor lor după ce precedentele măsuri nu au reuşit să oprească turbulenţele care au provocat de la mijlocul lunii iunie un declin de 30% al indicelui Shanghai Composite Index.

Prăbuşirea pieţei bursiere ameninţă să alimenteze tensiunile politice din China şi planurile Guvernului de a utiliza pieţele financiare pentru a face economia mai productivă. Autorităţile vor să încurajeze deţinerea de acţiuni, dar micii investitori, afectaţi de recentul declin, nu par interesaţi să cumpere noi titluri.

La începutul lunii iunie, bursa chineză era cea mai performantă din lume. Boom-ul a început anul trecut, când presa de stat a anunţat că acţiunile sunt ieftine, iar investitorii au crezut că autorităţile vor adopta măsuri pentru a preveni scăderea preţurilor.

Banca Centrală a Chinei a dat asigurări că va furniza în continuare 'lichidităţi masive pentru a sprijini stabilitatea pieţei bursiere' prin companii de stat care împrumută bani companiilor de brokeraj pentru a finanţa achiziţiile de acţiuni. AGERPRES