Beneficiarii 'Prima Casa' isi pot cumpara o locuinta mai scumpa prin intermediul aceluiasi program

Data publicarii: 05-10-2015 | Finante-Banci

Beneficiarii programului 'Prima Casa' isi pot cumpara o locuinta mai scumpa, cu suprafata utila mai mare, prin intermediul aceluiasi program, dar numai in conditiile in care imobilul achizitionat initial este instrainat prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii noului contract, potrivit unor modificari ale Programului Prima Casa adoptate printr-un Ordin al Ministerului Finantelor Publice /MFP/ publicat recent in Monitorul Oficial.

Potrivit unui comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii /FNGCIMM/, plata garantiei acordate in cadrul programului se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta, ca pana acum.

De asemenea, a fost detaliata modalitatea in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si posibilitatea repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata. Retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre MFP, beneficiarul putand recurge o singura data la aceasta facilitate.

In plus, beneficiarii programului vor avea posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul Programului 'Prima Casa', cu suprafata utila mai mare sau cu o valoare mai mare decat locuinta achizitionata/construita initial prin program. Conditia este ca locuinta achizitionata sau construita initial sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii noului contract, iar creditul acordat initial in cadrul Programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte.

Totodata, plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in sistem 'revolving', astfel incat se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul Programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul Programului, vor reintregi plafonul total al garantiilor si se vor utiliza de catre finantatori pentru acordarea de noi garantii.

In noul Ordin a fost reglementata situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin conventie matrimoniala.

Ordinul nr.1119/2015 referitor la modificarile si completarile aduse programului 'Prima casa' emis de Ministerul Finantelor Publice a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 28 septembrie 2015 si a intrat in vigoare incepand cu data de 1 octombrie 2015, termen de la care vor fi inlocuite si formularele utilizate in prezent in cadrul activitatii de garantare 'Prima Casa'.

Conform datelor recente ale FNGCIMM, pana in prezent au fost acordate peste 157.000 de garantii, in valoare totala de peste 13 miliarde de lei, pentru sustinerea de finantari destinate achizitionarii/constructiei de locuinte in cadrul Programului 'Prima casa', de peste 26 de miliarde de lei.

AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: