Bogdan Badea (Ministerul Energiei): Este nevoie de 300 de specialisti pentru noul reactor nuclear de la ICN

Data publicarii: 05-10-2015 | Economie

Pentru implementarea proiectului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator) la Institutul de Cercetari Nucleare (ICN) din Mioveni (Arges) va fi nevoie de inca 300 de specialisti, a afirmat, vineri, secretarul de stat in Ministerul Energiei, Bogdan Badea.

Potrivit oficialului, proiectul va avea ca efect si crearea a inca 2.000 de locuri de munca in industria orizontala.
"Este vorba despre o tehnologie nucleara de generatia a patra, capabila sa asigure utilizarea mult mai eficienta a resurselor de uraniu, reducerea cantitatilor de deseuri generate si, totodata, cresterea gradului de securitate nucleara. (...) Fac mentiunea ca noul reactor va insemna inca 300 de angajati de specialitate la ICN si se estimeaza ca vor fi create alte 2.000 de locuri de munca pe orizontala", a declarat Badea, dupa vizita efectuata la ICN si Fabrica de Combustibil Nuclear (FCN) de la Mioveni, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Conform aceleiasi surse, proiectul ALFRED, promovat de ANSALDO (Italia), ICN (Romania) si ENEA (Italia), are ca obiectiv construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generatie IV), de 100 MWh, avand ca amplasare de referinta Romania, pe platforma de la Mioveni.

"Guvernul roman si-a aratat disponibilitatea, inca din 2011, pentru construirea pe teritoriul sau a reactorului de demonstratie racit cu plumb. Fiind o tehnologie noua, care nu exista inca pe piata, o componenta esentiala a proiectului o constituie activitatea de cercetare, dezvoltare tehnologica, inovare si demonstratie", se precizeaza in comunicat.

In conformitate cu cerintele europene pentru dezvoltarea acestei tehnologii, s-a creat Consortiul FALCON intre Romania, reprezentata de ICN Mioveni, si Italia, reprezentata de Ansaldo Nucleare spa si agentia ENEA. Principalele indatoriri ale acestui consortiu sunt de a face toate diligentele in dezvoltarea si finantarea tehnologiei de dezvoltare a reactorului de demonstratie ALFRED.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: