Compania care va construi interconectorul de gaze dintre Romania si Bulgaria ar putea fi selectata in decembrie

Data publicarii: Astazi, 05-10-2015 | Economie

Bulgaria se asteapta ca un nou contractor pentru realizarea gazoductului Giurgiu-Ruse fie selectat la inceputul lunii decembrie, in urma unei licitatii publice, a declarat, vineri, ministrul bulgar al Energiei, Temenuzka Petkova, transmite BTA.

Dupa ce compania selectata anterior s-a retras din contract, la mijlocul lunii trecute compania Bulgartransgaz a invitat firmele interesate sa construiasca acest interconector sa depuna oferte pana la data de 16 octombrie.

Temenuzka Petkova a estimat ca, daca ofertele depuse vor indeplini cerintele si nu vor fi contestatii depuse impotriva candidatului selectat, este posibil ca un nou contractor sa fie selectat la inceputul lunii decembrie 2015.

Proiectul privind construirea unui interconector de gaze intre Romania si Bulgaria este implementat in comun de operatorii de transport de gaze naturale din cele doua tari Transgaz si Bulgartransgaz. Cele doua companii au primit o finantare de pana la 8,9 milioane de euro pentru acest proiect in cadrul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR).

Conducta Giurgiu-Ruse va avea o lungime totala de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei, 5,2 kilometri pe cel al Romaniei, iar 4,14 kilometri reprezinta traversarea subterana a fluviului Dunarea. Totodata, vor fi construite si doua statii de masurare a parametrilor tehnici ai gazelor naturale.

Conducta de gaze Giurgiu-Ruse va avea o capacitate maxima de transport de 1,5 miliarde metri cubi de gaze pe an dinspre Bulgaria catre Romania, iar capacitatea dinspre Romania spre Bulgaria va fi de 500 milioane metri cubi pe an.

Valoarea totala estimata a proiectului este de 24 de milioane euro, iar 8,9 milioane de euro sunt asigurate de Comisia Europeana. Finantarea din partea companiei bulgare Bulgartransgaz se ridica la 14 milioane euro, iar compania romaneasca Transgaz participa cu 10 milioane de euro.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: