Energia regenerabila va reprezenta 26% din productia de electricitate in 2020 (AIE)

Data publicarii: 05-10-2015 | Economie

Energia regenerabila (eoliana, solara, hidro, etc.)
va reprezenta 26% din productia de energie electrica din lume in 2020, fata de 22% in 2013, prevede Agentia Internationala pentru Energie (AIE), intr-un raport publicat vineri, pledand, de asemenea, pentru politici mai voluntare in acest domeniu, informeaza agentia France Presse.

Pana in 2020, vor fi instalate noi capacitati de energie verde de 700 de gigawati au echivalentul a 700 de reactoare nucleare, ceea ce va reprezenta aproape doua treimi din noile capacitati din sistemul electric mondial adaugate pana la acea data, a detaliat AIE, cu sediul la Paris, in raportul sau pe termen mediu privind energia regenerabila, dat publicitatii vineri.

Dezvoltarea energiilor regenerabile va fi deosebit de importanta in tarile in curs de dezvoltare. Numai China singura va detine 40% din noile capacitati instalate.
In multe tari, sursele regenerabile de energie, inclusiv cea eoliana terestra si fotovoltaica solara, au asistat la scaderea drastica a preturilor lor de productie si aceste surse devenind competitive in raport cu alte tipuri de energie, a amintit AIE.

Acesta a fost cazul in special in Africa de Sud, Brazilia, India, Orientul Mijlociu si in unele state din SUA.
Agentia prevede ca 230 de miliarde de dolari vor fi mobilizate anual de acum pana in anul 2020 pentru dezvoltarea de surse energetice regenerabile. Anul trecut, investitiile s-au ridicat la 270 de miliarde de dolari.
Aceasta estimare de fonduri decurge din "declinul ratei de instalare a noi capacitati, dar, de asemenea, si din reducerea costului investitiilor pentru tehnologiile cele mai dinamice", inclusiv solare si eoliene terestre, a precizat agentia.

Iar scaderea costurilor acestor forme de energie, deja observata in ultimii ani, ar trebui sa continue, noteaza AFP.
AIE se dovedeste mai prudenta cu privire la energia bazata pe biocombustibili, cu o crestere care va continua in ciuda preturilor mai mici la petrol, dar intr-un ritm stabilizat. Aceasta va reprezenta 4% din cererea de combustibil din domeniul transportului rutier in anul 2020.

Succesul dezvoltarii energiei regenerabile si, prin urmare, lupta impotriva schimbarilor climatice necesita "reducerea incertitudinilor in materie de reglementare, care impiedica o implementare mai considerabila", a avertizat AIE.
In timp ce energia eoliana terestra si cea fotovoltaica solara "nu mai au nevoie de un nivel ridicat de sustinere (publica)", atractivitatea lor "va depinde in mare masura de cadrul de reglementare Pe pietele emergente, riscurile sunt acum "barierele reglementarilor, constrangerile retelei si conditiile microeconomice", in timp ce in tarile dezvoltate "dezvoltarea rapida a surselor de energie regenerabila obliga la inchiderea centralelor electrice termice, punand presiune asupra companiilor energetice", a detaliat agentia citata de AFP.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: