Consiliul Concurentei vrea sa stimuleze cu pana la 100.000 de euro pe cei care vin cu sesizari

Data publicarii: Astazi, 05-10-2015 | Economie

Consiliul Concurentei vrea sa-i recompenseze cu 1% din valoarea amenzilor, dar nu mai mult de 100.000 de euro, pe cei care vin cu sesizari ce se dovedesc corecte, a anuntat sambata, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, la un seminar de specialitate.

'Propunerea noastra ar fi ca aceia care vin cu o sesizare care se dovedeste corecta dupa aceea, deci cei care ne dau informatii despre incalcarea a legii, fie ca sunt angajati in acea firma sau in ce context au aflat ceva, dupa ce se dovedeste corecta si instanta confirma ca firma a incalcat legea, pot sa primeasca pana la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro", a afirmat Chiritoiu.

Propunerea urmeaza sa fie trimisa sub forma de amendament catre Parlament, la Legea Consiliului Concurentei. Deocamdata, Ordonanta a fost trimisa catre Parlament, respectiv catre Senat.

Chiritoiu a explicat ca, in prezent, exista posibilitatea de a fi sesizati, inclusiv prin sesizari anonime, dar ca se doreste sa se faca un pas in plus spre mecanisme care exista in tari, precum Ungaria sau Statele Unite ale Americii.
De asemenea, Bogdan Chiritoiu a mentionat ca autoritatea pentru concurenta a declansat, in 2015, pana la 1 octombrie, un numar de 10 investigatii, fata de 9 in aceeasi perioada din 2014, si a finalizat 11 investigatii in acest an, fata de 9 la aceeasi data a anului trecut.

Amenzile aplicate in acest an se ridica la 13.670.569 lei (aproximativ 3.050.075 euro).
Pe de alta parte, Consiliul Concurentei institutia are in derulare 61 de investigatii, comparativ cu 67, cat se inregistrau in 2014.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: