Banca Mondiala si-a redus estimarile de crestere pentru statele din estul Asiei, inclusiv China

Data publicarii: 06-10-2015 | Finante-Banci

Banca Mondiala (BM) a inrautatit, luni, estimarea de crestere pentru regiunea Asia Pacific, din cauza riscurilor cauzate de incetinirea Chinei si majorarea ratei dobanzii in SUA, transmite BBC.

Produsul Intern Brut al statelor in curs de dezvoltare din estul Asiei si Pacific (EAP), care include si China, va creste la 6,5% in 2015 si 6,4% in 2016, fata de estimarea anterioara a Bancii Mondiale, de 6,7%, pentru ambii ani. Anul trecut, avansul a fost de 6,8%.

'Expansiunea statelor in curs de dezvoltare din estul Asiei ar urma sa incetineasca din cauza reechilibrarii economiei chineze si a asteptatei normalizari a politicii monetare in SUA. Daca avansul Chinei va incetini si mai mult, efectele vor fi resimtite in estul Asiei, in special in statele care au legaturi stranse cu Beijingul', a declarat economistul sef al Bancii Mondiale pentru regiunea Asia de Est si Pacific, Sudhir Shetty.

PIB-ul Chinei ar urma sa inregistreze o crestere de 6,9% anul acesta si de 6,7% anul viitor, a estimat, luni, Banca Mondiala, fata de un avans de 7,1% in 2015 si 7% in 2016, previzionat anterior.

Rezerva Federala a SUA ar putea incepe sa majoreze dobanda de baza in acest an, analistii avertizand ca un ciclu agresiv de inasprire a politicii monetare din partea Fed a putea declansa o fuga destabilizatoare a capitalului de pe unele piete emergente.

AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: