Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea demara peste doi ani

Data publicarii: 06-10-2015 | Economie

Semnarea Memorandumului pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda ar putea avea loc in luna noiembrie, iar constructia reactoarelor ar putea demara peste doi ani, a declarat, luni, ministrul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, prezent la o conferinta de specialitate.

"Bine ca am reusit sa ajungem la o intelegere pentru a semna acel Memorandum, pentru ca aici a fost extraordinar de dificil. In primul rand, este o investitie extraordinar de mare si greu mai vezi astfel de investitii in perioada aceasta. Pretentiile au fost mari si de o parte si de alta, anumite bariere venite si din legislatia europeana si asa mai departe. Important este ca anul acesta noi l-am depasit si am agreat", a spus Andrei Gerea.

Potrivit ministrului, semnarea Memorandumului cu partea chineza ar putea avea loc in luna noiembrie, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta in China.
Gerea a explicat ca, ulterior semnarii Memorandumului, va fi necesara parcurgerea unor pasi, precum pregatirea partii investitionale, constructia urmand sa demareze peste doi ani.

Nuclearelectrica este interesata in dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda deoarece este singurul proiect strategic pe termen lung care poate indeplini atat nevoile de pret, cat si pe cele de consum intern, a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, pe 18 septembrie, la o masa rotunda organizata de Forumul Atomic Roman (ROMATOM), la care s-a discutat viitorul programului nuclear din Romania.

''Nuclearelectrica este interesata in dezvoltarea proiectului Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, intrucat, in prezent, acesta este singurul proiect strategic pe termen lung care poate indeplini atat nevoile de pret, cat si pe cele de consum intern, dar si politica si strategia energetica a Uniunii Europene si tintele de decarbonizare. In baza strategiei energetice pana in anul 2030, Uniunea Europeana si-a exprimat sprijinul hotarat pentru Uniunea Energetica, ceea ce subliniaza necesitatea cresterii productiei interne din surse curate'', a spus Lulache.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a participat, luni, la cea de-a XIV-a editie a Conferintei cu tema "Investitii si reglementare in domeniul energiei", organizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si Asociatia Regionala a Reglementatorilor in domeniul Energiei (ERRA), in perioada 5 - 7 octombrie, la Bucuresti.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: