Havrilet(ANRE):Pretul gazelor din import pentru consumatorii industriali este aproape similar cu cel din intern

Data publicarii: 06-10-2015 | Economie

Pretul gazelor din import la consumatorii industriali este de 230-250 dolari/mia de metri cubi, valoarea fiind convergenta cu productia interna, a declarat, luni, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"La ora actuala, pretul gazului din import este intre 230 si 250 dolari mia de metri cubi, in ceea ce priveste consumatorii industriali. Pretul gazului din intern a ajuns la aproximativ 220 - 230 de dolari. In acest moment preturile sunt convergente si in realitate gazele care vin de la Gazprom sunt compatibile cu pretul intern. Piata consumatorilor casnici este undeva la 170-180 dolari. Inca nu am ajuns in convergenta pentru consumatorii casnici. Cand convergenta pretului va fi una efectiva si pentru consumatorii casnici noi vom solicita o finalizare timpurie a parcursului de liberalizare asa cum am solicitat in cazul consumatorului industrial", a spus Havrilet.

Acesta estimeaza ca pretul gazului de import atat in trimestrul 4 al acestui an cat si in trimestrul 1 al anului viitor se va situa la o valoare comparabila cu pretul intern al gazelor naturale.
In ceea ce priveste echilibrarea sistemului, seful ANRE a precizat ca fiecare oprire sau pornire a centralelor electrice din Valea Jiului este platita cu sume importante de catre cei care gestioneaza piata de echilibrare, iar costurile se adauga la factura finala.

"Fiecare oprire, respectiv pornire, este platita de catre cei care gestioneaza piata de echilibrare cu sume importante. Oprirea/pornirea este un cost care se adauga la factura finala ca si costuri pentru asigurarea rezervelor de capacitate, indiferent daca acestea functioneaza sau sunt in rezerva. Este un cost. La ora actuala pornirea/oprirea sunt platite cu 300.000 lei. Acesti bani ii plateste furnizorul care a generat dezechilibrul, dar el, in functie de ce contracte are, poate sa le recupereze de la consumator sau din propriile surse. In cazul in care se recupereaza de la consumatorul final aceste costuri sunt foarte mici, mult sub 1%", a mai afirmat presedintele ANRE.

El a adaugat ca exista cazuri in care pe parcursul unei zile sunt opriri/porniri intre 8 si 12 ore.

AGERPRES
Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: