Popa (MECT): Strategia Energetica Nationala a Romaniei ar putea fi elaborata in doua saptamani

Data publicarii: 09-10-2015 | Economie

Strategia Energetica a Romaniei
ar putea fi elaborata in aproximativ doua saptamani, documentul avand printre obiective mentinerea unui pret suportabil al energiei pentru consumatorul final, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Turismului /MECT/ Maricel Popa, intr-o conferinta de specialitate.

"Investitiile din energie si transport in Romania, in ultimii 25 de ani, nu au mai condus la definitivarea de proiecte majore. Avem acum sapte proiecte incluse in strategie (Strategia Energetica Nationala a Romaniei - n. r.). La serviciile publice, Romania are un mare potential pentru atragerea de investitii in energie si transport. Nu putem vorbi despre eficienta energetica producand energie de la centralele pe carbune cu tehnologie din 1960. Cam in doua saptamani se va elabora Strategia Energetica a Romaniei, care are drept obiectiv securitatea si mentinerea unui pret suportabil la consumatorul final si sa nu uitam de mediu, de energia verde. In strategia energetica intra si termoficarea populatiei, consumatorul final, a afirmat Popa.

La inceputul lunii martie a acestui an, ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara in Comisia pentru transporturi si energie din Senat ca intentia autoritatilor este ca, in luna octombrie, sa fie prezentata Strategia Energetica Nationala.
"Intentionam ca in octombrie sa o putem prezenta (Strategia Energetica - n. r.). Vom vedea cum ne incadram. Noi vrem sa facem odata un schelet atat cat putem noi si cei care au mai fost pana acum, care au lucrat la ceea ce este acum pe site, in consultare, voluntarii, sa spunem, ca s-a lucrat pe voluntariat, si totodata sa putem angaja si un consultant, daca se poate, pe partea de reglaj, pentru ca sunt lucruri la care nu putem raspunde, mai ales pe partea de scenarii unde nu avem capacitatea efectiv umana pentru toate aceste simulari si tot mai trebuie facut. Trebuie facute pana la urma si niste scenarii, niste simulari sa vedem variantele care ar iesi din aceasta strategie cam ce ne dau", a explicat Andrei Gerea.

Conform Strategiei Energetice a Romaniei 2015-2035, investitiile necesare in sectorul energetic romanesc pentru perioada 2015-2035 se cifreaza la aproximativ 100 miliarde de euro. Sunt considerate obiective investitionale necesare sau strategice dezvoltarea Unitatilor 3 si 4 ale CNE Cernavoda, dezvoltarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnita - Lapustesti, dezvoltarea infrastructurii smart metering si smart grid, respectiv dezvoltarea sau extinderea capacitatilor de interconexiune si facilitarea exportului/importului pentru exploatarea avantajului preturilor mai mari ale energiei electrice de pe alte piete.

In plus, se are in vedere exploatarea zacamintelor de gaze naturale din Marea Neagra, investitiile realizate in vederea conformarii la cerintele de mediu ale Uniunii Europene /UE/ si modernizarea centralelor pe carbune.

Finalizarea proiectului de interconectare Romania - Bulgaria si asigurarea fluxului bidirectional al gazelor naturale in punctul de interconectare Giurgiu - Ruse pana la finalul anului 2016 reprezinta planuri de dezvoltare a infrastructurii de transport a gazelor naturale mentionate in Strategia Energetica Nationala /SEN/ pentru perioada 2015 - 2035.
Potrivit documentului, pentru perioada 2014 - 2017, pe lista planurilor de dezvoltare a infrastructurii de transport se afla, printre altele, interconectarea sistemului de tranzit al gazelor naturale cu sistemul national de transport al gazelor naturale si asigurarea fluxului bidirectional (reverse flow) in punctul de interconectare Isaccea I (Tranzit I), proiect ce urmeaza sa fie finalizat in anul 2016.

De asemenea, in urmatorii trei ani, se are in vedere crearea unui coridor de acces intre exploatarile din largul Marii Negre si SNTGN, precum si finalizarea proiectului de interconectare Romania - Bulgaria si asigurarea fluxului bidirectional al gazelor naturale in punctul de interconectare Giurgiu - Ruse (estimata pana la finalul anului 2016).
In prezent, Romania are o strategie energetica nationala, adoptata in 2007, si care este valabila pana in anul 2020.


AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: