Finantarea bancilor pentru investitiile imobiliare si proiectele de dezvoltare ''a facut un mare pas inainte''(studiu)

Data publicarii: 09-10-2015 | Finante-Banci

"Reducerile de impozite si o piata a muncii favorabila cresc increderea consumatorilor, in timp ce bancile privesc cu optimism dezvoltarea lor in viitorul apropiat. Bancile din Romania au, insa, opinii diferite in legatura cu perspectivele portofoliilor de credite proprii si ale intregului sector bancar in urmatoarele 12 - 18 luni. In timp ce majoritatea respondentilor prognozeaza o crestere in dimensiunea portofoliului propriu, precum si al intregului sector bancar, unele banci sunt de parere ca acesta va arata o usoara diminuare. Raspunsurile sugereaza ca, bazandu-se pe economia in curs de redresare, majoritatea bancilor sunt increzatoare in cresterea portofoliului de credite in viitorul apropiat, care se asteapta sa urce cu o rata anuala de 3-4% in urmatorii ani', spune Ori Efraim, partener, KPMG in Romania.

Participantii la cea de-a VI-a editie a studiului anual realizat de KPMG au analizat economiile clasificate drept 'dominante ', 'stabile' si 'alte economii mai putin stabile".

'Atitudinea bancilor s-a schimbat in bine si au devenit mai deschise la finantarea proiectelor imobiliare. In Europa se inregistreaza in prezent o reducere record in rata dobanzilor si, in plus, exista un program de achizitionare de active initiat de Banca Centrala Europeana, care se asteapta sa creasca nivelul de lichiditate a bancilor', observa Andrea Sartori, partener si head of Real Estate pentru Europa Centrala si de Est din cadrul KPMG.

Intre timp, conform raportului, bancile de pe pietele mai putin stabile par a se confrunta in continuare cu dificultati cauzate de proportia considerabila de credite neperformante din portofoliile lor.

Redresarea sectorului de creditare imobiliara este mai vizibila, potrivit raportului, in economiile europene mai dezvoltate. Economiile mai putin stabile se afla inca sub presiunea de a gasi solutii la problemele cauzate de criza financiara globala. Bancile din alte economii mai putin stabile, cum sunt cele din Serbia si Croatia, se confrunta cu o mai mare proportie de credite neperformante, din cauza carora ezita sa crediteze sectorul imobiliar.

Participantii la sondaj au mentionat ca prefera in continuare proiectele care genereaza venituri fata de noile dezvoltari, in special in economiile dominante si stabile.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: