Turtoi (MADR): Aproximativ 4.000 de proiecte, depuse pana in prezent pe noul PNDR

Data publicarii: 13-10-2015 | Diverse

Aproximativ 4.000 de proiecte au fost depuse
, pana in prezent, pe masurile de finantare deschise in noul Program National de Dezvoltare Rurala /PNDR/ 2014-2020, a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de specialitate, George Turtoi, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale /MADR/.

'Vrem ca pe noul PNDR 2014-2020 sa ajungem la 100% mai devreme decat termenul final si, de aceea, am deschis chiar din martie pe propria raspundere o serie intreaga de masuri de finantare. In prezent, pot spune ca toate masurile importante ale programului sunt deja deschise si se primesc deja proiecte. Pana in prezent s-au primit aproximativ 4.000 de proiecte pe masurile de finantare deschise care sunt in numar de 11. Avem atat masurile pentru agricultura - investitii in ferme, in procesarea produselor agricole, tinerii fermieri, fermele mici, cat si cele din sectorul non-agricol, respectiv investitiile in crearea de start-upuri, precum si dezvoltarea de activitati pentru IMM-urile existente. S-a deschis si masura pentru infrastructura rurala, atat cea pentru irigatii, cat si cea pentru drumuri agricole, dar si infrastructura de baza, respectiv drumuri, apa, canalizare si cea sociala. Adaug aici masurile de plati directe care s-au deschis odata cu sesiunea de la APIA pentru solicitarea de subventii. S-au deschis masurile pentru agromediu, zone defavorizate, zone cu constrangeri naturale si agricultura ecologica', a spus Turtoi.

Potrivit oficialului, in cadrul PNDR 2007-2013, Romania a ajuns la un procent de plata de 88% pe proiecte, iar pana la finele anului se doreste atingerea unei tinte de 90%.

'Am ajuns la un procent de plata pe proiecte de 88% pe vechiul PNDR 2007-2013 si vrem sa depasim 90% pentru ca au fost niste factori externi care determinat ca tinta de 100% sa nu fie atinsa si unul dintre acestia a fost rezilierea foarte multor contracte din lipsa de co-finantare a beneficiarilor, de ordinul catorva sute de milioane de euro. De asemenea, am mai avut si niste probleme pe partea de plati directe pe Program, pe acelea de agromediu', a explicat George Turtoi.

Comisia Europeana a transmis tarii noastre decizia oficiala de aprobare a Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020 in data de 26 mai 2015.

Fondurile totale alocate Romaniei prin acest program se ridica la 9,363 miliarde de euro, din care peste 8 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala.

Noul Program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii agroalimentare si integrarea productiei nationale in lanturi alimentare reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR.

AGERPRES