Mitroi: Amnistia fiscala este buna;nici nu mai este la moda astazi sa nu-ti platesti taxele si impozitele

Data publicarii: 13-10-2015 | Economie

Amnistia fiscala este buna, insa atentia autoritatilor trebuie indreptata asupra marilor companii de IT care, desi genereaza mult cash platesc impozite putine, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Adrian Mitroi, profesor la Academia de Studii Economice.

"Daca economia se afla pe un platou bun de crestere economica si de stabilitate probabil ca este timpul sa te gandesti in felul urmator (amnistie fiscala n.r.). Cei care plateau taxe si impozite pana acum o vor face in continuare, cei care au platit mai putin sau nu au platit vor primi prin aceasta mana intinsa un semn de bunavointa. Asta nu poate sa aiba decat efecte favorabile. Nici nu mai este la moda astazi sa nu-ti platesti taxele si impozitele", a spus Mitroi.
El a precizat ca marile firme de IT platesc cele mai putine impozite "desi noi toti stam toata ziua cu mainile pe taste".

"In schimb, taxele lor sunt platite in niste paradisuri fiscale care sunt foarte bine administrate si nu e nimic ilegal acolo in schimb platesc extrem de putin. Acolo ar trebui focusul si atentia. Eu m-as focusa pe ce fac acesti mamuti tehnologici si care prin abilitatile cu care genereaza foarte mult cash pot sa cumpere expertiza de optimizare si arbitrajare fiscala. Stau la soare in niste paradisuri fiscale conturile lor de impozit in loc sa stea in domiciliu, unde fac acesti bani. Este clar ca politicianul european, american va trebui o data si o data sa ia taurul de coarne si sa inteleaga faptul ca trebuiesc impozitati acolo unde fac business-ul", a explicat Adrian Mitroi.

Un proiect de ordonanta prezentat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice prevede stergerea penalitatilor la plata datoriilor pentru contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015, daca acestia indeplinesc cumulativ mai multe conditii, una dintre acestea fiind achitarea restantelor pana in martie 2016. Ministrul Finantelor Publice a anuntat, joi, ca vrea sa extinda amnistia fiscala si la o parte din dobanzile datorate de contribuabili pentru intarzierile la plata, insa pana la limita la care statul se imprumuta din piata.

"Ieri (miercuri - n. r.) a fost pe masa Guvernului un proiect de amnistie fiscala, contribuabililor persoane fizice si juridice care au de platit dobanzi si penalitati de intarziere (pentru taxe neachitate - n. r.) sa le putem sterge penalitatile daca isi vor plati pana in martie 2016 principalul si dobanzile. Mai mult, nu mai cerem garantii pentru aceasta esalonare. Practic, cu aceasta stergere, firma poate participa la licitatii. Este un imbold pe care vrem sa il dam pietei. De asemenea, pentru cei care depun declaratii rectificative pana in martie 2016, la fel, penalitatile sumelor aferente nu se vor aplica. Eu incerc sa mai adaug ceva - pe langa penalitatile care se sterg si macar o parte din dobanzi, pana la limita costului pe care il am atunci cand eu ma imprumut din piata ca stat, sa poata fi sterse", a declarat joi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: