Aprecierea dolarului a dus la scaderea vanzarilor de PC-uri in trimestrul al treilea

Data publicarii: 13-10-2015 | Economie

Livrarile mondiale de calculatoare personale au scazut semnificativ in trimestrul al treilea din cauza aprecierii dolarului american, arata datele publicate joi de firma de cercetare de piata Gartner Inc, transmite AFP.

Un numar total de 73,7 milioane PC-uri au fost livrate la nivel mondial in trimestrul al treilea al acestui an, cu 7,7% mai putin decat in perioada similara a anului trecut, sustine Gartner. Utilizand o metodologie de calcul diferita, o alta mare companie de cercetare de piata, International Data Corp (IDC), sustine ca livrarile de PC-uri au scazut cu 10,8% in trimestrul al treilea pana la 71 milioane de unitati.

'Piata globala de PC-uri a inregistrat o crestere de pret de aproximativ 10% pe parcusul anului, din cauza unei aprecieri semnificative a dolarului american in raport cu alte valute. In trimestrul al treilea acest lucru a continuat sa reprezinte una din principalele cauze ale cererii mai slabe in mai multe regiuni precum Europa, Japonia, Africa, America Latina si Orientul Mijlociu', a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

De asemenea, Gartner subliniaza ca lansarea noului sistem de operare Windows 10, al finele lunii iulie, de catre grupul Microsoft, ale carui sisteme de operare echipeaza majoritatea PC-urilor din intreaga lume, nu a avut decat un impact limitat asupra vanzarilor de ordinatoare in conditiile in care utilizatorii au optat pentru trecerea la noul sistem Windows 10 pe actualele ordinatoare.

In topul producatorilor de PC-uri, liderul Lenovo Group Ltd. si-a majorat avansul fata de competitori controland 20,3% din piata la finele lunii septembrie, urmat de rivalul american Hewlett-Packard (18,5%), Dell, Apple si Acer.
Scaderea de aproape 8% a livrarilor de PC-uri in trimestrul al doilea, vine dupa un declin de 9,5% in trimestrul al doilea, si scoate in evidenta provocarile cu care se confrunta producatorii de ordinatoare in conditiile in care din ce in ce mai multi consumatori opteaza pentru smartphones si tablete. In plus, dolarul mai puternic face competere personale mai scumpe peste hotare chiar daca producatorii incearca sa atraga clientii cu noi tipuri de dispozitive.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: