Profiturile bancilor de economii din Germania s-ar putea reduce cu 20% pana in 2019

Data publicarii: 13-10-2015 | Finante-Banci

Bancile de economii din Germania, principala sursa de credit a tarii, ar putea asista la o scadere de pana la 20% a profiturilor in urmatorii cinci ani, ca urmare a presiunilor venite de pe urma cresterii competitiei si a dobanzilor scazute, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor de Economii din Germania, Georg Fahrenschon, transmite Bloomberg.

Potrivit lui Georg Fahrenschon, profitul operational la nivel de sector va fi cu 2,3 miliarde de euro mai mic in 2019 decat in 2014. 'Daca ne uitam numai la medie atunci situatia pare mai buna decat este in realitate. Insa, daca un numar semnificativ de institutii vor intampina dificultati financiare serioase nu ne va ajuta faptul ca majoritatea pot face fata situatiei', a avertizat Georg Fahrenschon.

Pentru a evita pierderile, bancile de economii trebuie sa inchida unele sucursale, sa reduca numarul produselor pe care le ofera si sa-si standardizeze procedurile, a apreciat Fahrenschon. 'Situatia este serioasa si necesita actiune antreprenoriala', a spus Georg Fahrenschon.

In ultimii ani, bancile germane s-au confruntat cu o scadere a veniturilor in conditiile in care Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara la un minim istoric in ideea de a stimula cresterea economica. In plus, competitia este in crestere pe piata bancara din Germania pe masura ce alte banci europene vor sa faca mai multe afaceri cu firmele mici si mijlocii care formeaza coloana vertebrala a economiei germane.

Desi majoritatea micilor banci germane au suficiente rezerve pentru a face fata scaderii dobanzilor, ele trebuie totusi sa reduca costurile si sa creasca soliditatea financiara, au declarat luna trecuta reprezentantii Autoritatii de supraveghere bancara din Germania (BaFin) si ai Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank).

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: