Ministerul Muncii vrea sa introduca venitul minim de insertie,care cumuleaza trei ajutoare sociale, la 1 iulie 2017

Data publicarii: 13-10-2015 | Economie

Ministerul Muncii comaseaza trei beneficii de asistenta sociala, respectiv venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familie si ajutorul pentru incalzire, intr-unul singur denumit venitul minim de insertie, masura urmand sa intre in vigoare la 1 iulie 2017, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul ministerului.

'Romania si-a propus sa reconfigureze un nou model de acordare a unui numar de trei beneficii de asistenta sociala intr-un singur beneficiu de asistenta sociala - venitul minim de insertie, ce are drept scop prevenirea si combaterea saraciei si riscului de excluziune sociala. Acestea sunt: venitul minim garantat, alocatia pentru sustinerea familiei si ajutorul pentru incalzirea locuintei', se arata in expunerea de motive a actului normativ.

Legea stabileste si limitele maxime de venituri pana la care se acorda componentele venitului minim de insertie astfel: 260 de lei venit net lunar ajustat pana la care se acorda ajutorul social, 700 de lei venit net lunar ajustat pana la care se acorda alocatia pentru familia cu copii si 700 de lei venit net lunar ajustat pana la care se acorda suplimentul pentru locuire, respectiv ajutorul pentru incalzire.

De acest ajutor vor beneficia familiile si persoanele singure, cetateni romani, care au domiciliul sau resedinta in Romania, familiile si persoanele singure, cetateni romani, fara domiciliu sau resedinta si fara locuinta pe perioada in care se afla in evidenta serviciilor publice de asistenta sociala, familiile si persoanele singure care nu au cetatenie romana, pe perioada in care au domiciliul ori, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane sau, dupa caz, in conditiile reglementarilor europene in cazul cetatenilor unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European, ai Confederatiei Elvetiene.

Actul normativ este prevazut sa intre in vigoare la 1 iulie 2017 sau, 'in cazul in care nu sunt finalizate masurile administrative de punere in aplicare, incepand cu 1 aprilie 2018'. In aceste conditii, impactul bugetar estimat pentru aceste masuri este de 1,23 miliarde de lei pentru 2017, si de 2,76 miliarde de lei atat pentru 2018 cat si pentru 2019.
Proiectul de act normativ se va afla in dezbatere publica pana pe data de 19 noiembrie 2015.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: