Standard & Poor's reconfirma rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung

Data publicarii: 13-10-2015 | Finante-Banci

Agentia de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabila, a anuntat, vineri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Reconfirmarea rating-ului Romaniei se datoreaza asteptarilor pozitive privind cresterea economica in perioada 2015-2018, pentru care Standard & Poor's estimeaza o crestere in medie cu 2,5%, cu o contributie semnificativa din perspectiva cererii interne.

"Agentia apreciaza ca stimularea fiscala pro-ciclica, vizibila mai ales pe fondul reducerii cotei de TVA pentru produsele alimentare si a cresterii salariului minim, va impulsiona cresterea consumului privat, sustinuta de scaderea pretului petrolului, de cresterea veniturilor si a gradului de ocupare a fortei de munca. In acest context, se apreciaza ca recentele masuri fiscale vor sprijini cresterea economica a Romaniei in urmatorii ani", se arata in comunicatul MFP.

Continuarea procesului de consolidare fiscal-bugetara si implementarea restructurarii companiilor de stat, care vor putea contribui la scaderea datoriei guvernamentale nete in perioada urmatoare, ar putea conduce la actiuni de imbunatatire a rating-ului acordat Romaniei de catre Standard & Poor's.

Fondul Monetar International (FMI) a revizuit, in crestere, estimarile referitoare la avansul Produsului Intern Brut al Romaniei pentru acest an si anul viitor, pana la 3,4%, respectiv 3,9%, potrivit celui mai nou raport World Economic Outlook publicat, marti, de institutia financiara internationala. Institutia financiara internationala prognozeaza pentru 2017 un avans al economiei de 3,3%.

De asemenea, Comisia Europeana prognozeaza o crestere a PIB-ului Romaniei cu 2,8% in acest an si cu 3,3% in 2016, iar Banca Mondiala anticipeaza un avans de 3% in 2015 si de 3,2% in 2016.

Nu in ultimul rand, prognozele Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) indica o crestere de aproximativ 3% in acest an si de 3,2% anul viitor.

Conform Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), PIB va urca in acest an cu 3,4%, dupa un avans de 2,8% in 2014, iar Institutul National de Statistica a revizuit in crestere usoara datele referitoare la avansul economiei romanesti in prima jumatate a acestui an, cresterea PIB fiind de 3,8% atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: