Ministrul Finantelor promite un mecanism de recompensare pentru contribuabilii corecti, in contrapondere la amnistia fiscala

Data publicarii: 14-10-2015 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor Publice (MFP) promite contribuabililor care isi platesc la timp taxele un mecanism de recompensare, in contextul promovarii Ordonantei de Urgenta privind amnistia fiscala pentru toti contribuabilii, care vizeaza scutirea de penalitati si o parte din dobanzile acumulate pentru neplata datoriilor la buget.

"Nu-i putem uita pe cei care, totusi, se conformeaza de buna voie. Pentru acestia, pana ce actul normativ va fi aprobat in Parlament (Ordonanta privind amnistia fiscala - n.r.), promit ca o sa ma gandesc la un mecanism de stimulare, recompensare, pentru ca este corect ca si pentru cei care se conformeaza voluntar sa existe mecanisme de stimulare si de incurajare ca pe viitor sa se comporte intr-un mod similar", a declarat marti ministrul Eugen Teodorovici, in cadrul unei conferinte pe teme de retail.

El a reamintit ca proiectul privind amnistia fiscala urmeaza sa fie aprobat in Guvern in zilele urmatoare, iar prevederile acestuia vizeaza atat persoanele juridice cat si pe cele fizice si presupune scutirea de penalitati, dar si pentru o parte din dobanzile datorate pentru plata cu intarziere a taxelor si impozitelor.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor a vorbit despre impactul reducerii TVA la produsele alimentare, materializat in cresterea cifrei de afaceri din sector dar si prin incasari mai mari la buget. "Daca ne uitam la cifre, dupa cele cateva luni de cand se aplica, vedem ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul s-a majorat semnificativ, cu 8,2% in luna iunie, cu 9,8 in iulie si cu 9,6 in august. De asemenea, este foarte important impactul bugetar al reducerii TVA de la 24 la 9% si aici estimarea noastra de impact pe sase luni a fost de 2,8 miliarde de lei. Dar iata ca dupa primele doua luni de zile avem 100,9% incasari, ceea ce inseamna ca noi am absorbit, practic, impactul. Iata ca astfel de masuri nu creeaza dezechilibre macroeconomice. (...) Aceasta este principala noastra problema, ca nu vrem sa fim mai indrazneti pentru ca Romania are potential", a mai spus Teodorovici.

Un proiect de ordonanta prezentat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor Publice prevede stergerea penalitatilor la plata datoriilor pentru contribuabilii cu datorii la stat la 30 septembrie 2015, daca acestia indeplinesc cumulativ mai multe conditii, una dintre acestea fiind achitarea restantelor pana in martie 2016. Ministrul Finantelor a anuntat, ulterior, ca vrea sa extinda amnistia fiscala si la o parte din dobanzile datorate de contribuabili pentru intarzierile la plata, insa pana la limita la care statul se imprumuta din piata.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: