Chiritoiu:Discutam cu jumatate din lanturile de magazine despre monitorul preturilor; o vom scoate la capat in cateva luni

Data publicarii: 14-10-2015 | Economie

Monitorul preturilor reprezinta o continuare logica a monitorizarii reducerilor de TVA la paine si mai apoi la alimente si este posibil sa fie finalizat in cateva luni, a declarat marti presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Pana acum ne-am concentrat pe monitorizarea reducerilor de TVA. Luna septembrie a fost ultima monitorizata, iar la sfarsitul acestei luni vom avea rezultatele. Odata cu trecerea iuresului cu reducerea TVA vom reveni la interesul pe termen mediu de a permanentiza un instrument de genul acesta (monitorul preturilor -n.r.) prin care consumatorul sa gaseasca informatia intr-un singur loc, sa poata compara cu usurinta ofertele mai multor magazine. Cred ca discutiile progreseaza, nu atat de repede cum mi-as dori eu, dar suntem in discutii cu jumatate din lanturile prezente pe piata romaneasca, eu cred ca si altele se vor alatura discutiilor, si o vom scoate la capat in cateva luni", a explicat Chiritoiu.

Potrivit acestuia, in randul marilor retaileri "nu exista un entuziasm" in acest sens, dar o parte si-au exprimat disponibilitatea de a participa la acest proiect.

"Problemele invocate de retaileri se refera la dificultatile organizatorice, pentru ca implica resurse, teama sa nu apara informatii eronate si apoi sa fie prejudiciati. In plus, sunt diferente de preturi de la un magazin la altul si le este teama ca si aceasta poate sa dae prost daca se vede ca intr-un oras este mai scump decat in altul. Eu sunt convins ca pentru cei care au preturi mai atractive, acest instrument va fi bun. Cu siguranta, unele lanturi vor fi interesate, iar ceea ce ne intereseaza pe noi si pe consumator este ca din concurenta asta intre ei sa rezulte conditiile cele mai bune pentru consumator", a mai sus presedintele Consiliului Concurentei.

In opinia sa, experienta capatata in monitorizarea preturilor dupa reducerile de TVA este benefica pentru implementarea noului mecanism.

'Monitorul preturilor' reprezinta un proiect prin care autoritatea de concurenta spera sa se intensifice concurenta in aceasta piata, reducand costurile de informare ale consumatorilor. Acest proiect se va materializa printr-un site care va afisa comparatii de preturi pe categorii si produse alimentare relevante.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: