Dunca (ANPC): Sunt deschis spre a gasi solutii impreuna cu retailerii pentru a reduce risipa alimentara

Data publicarii: 14-10-2015 | Finante-Banci

Comportamentul consumatorului roman trebuie analizat foarte atent si trebuie sa ducem o campanie de educare a acestuia pentru a reduce risipa alimentara, a declarat, marti, Marius Dunca, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, intr-o conferinta de specialitate.

'Sunt deschis spre a gasi solutii impreuna cu retailerii pentru a reduce risipa alimentara. Printr-o colaborare mai buna putem realiza o siguranta alimentara sporita. Avem in jur de 5.000 de reclamatii in acest an care vizeaza produsele alimentare', a aratat Marius Dunca.

Romania se afla pe locul 9 in Europa in ceea ce priveste cantitatea de alimente risipite, conform reprezentantilor Ministerului Agriculturii.

'Risipa alimentara trebuie combatuta plecand de la cauze, prin educatie si campanii de cumparare a pachetelor mici. Trebuie sa avem o oferta de produse adaptata. Exista un program denumit 'cumpara cat ai nevoie' care se adauga mai multor campanii, precum cele de donare de alimente. Trebuie sa ne focusam pe cauzele risipei de alimente. Aceasta nu este numai o problema a comerciantilor, este o problema a tuturor, inclusiv a autoritatilor carora le cerem sa dialogheze cu noi pentru gasirea unui mod de prelungire a termenului de valabilitate', au spus reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR).

Conform reprezentantilor retailerilor, cel putin o treime din alimentele cumparate se arunca acasa la consumator. Circa 90 de milioane de tone de alimente sunt irosite anual in Uniunea Europeana, cantitate care reprezinta 40% din totalul alimentelor. Deseurile sunt produse in intreg lantul de aprovizionare, de la productie, vanzare, pana la consumatorul final.

Romanii arunca anual la gunoi 2,2 milioane de tone de alimente, adica 10% din mancarea pe care o cumpara, conform Eurostat. In timp ce media Uniunii este de 179 de kilograme/cap de locuitor, fiecare roman arunca peste 100 de kilograme de mancare la gunoi in fiecare an.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: