Bancile din Grecia se vor confrunta cu cerinte de capital mai ridicate la testele de stres (Reuters)

Data publicarii: 14-10-2015 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana a stabilit, pentru testele de stres derulate in randul bancilor din Grecia, cerinte de capital mai ridicate decat la precedentele verificari efectuate anul trecut asupra institutiilor de creditare din zona euro, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Nivelul capitalului core Tier 1 a fost stabilit de BCE la 9,5% in cel mai probabil scenariu economic si un capital de cel putin 8%, potrivit unui scenariu advers, sustin sursele. In timpul testelor de stres din 2014 desfasurate in randul bancilor din zona euro, indicele de adecvare a capitalului era stabilit la 8% in cel mai probabil scenariu economic si un capital de cel putin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Conform brokerilor de la Alpha Finance, fiecare 50 de puncte de baza din capitalul minim core Tier 1 inseamna un necesar de capital de un miliard de euro pentru bancile elene.

BCE a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.
'Cred ca vor exista presiuni pentru cerinte mai dure privind necesarul de capital. Dar daca vor fi astfel de diferente, limita dintre tehnic si politic va deveni neclara', a apreciat economistul Silvia Merler, de la Institutul Bruegel.
Presedintele Asociatiei Bancilor Grecesti, Louka Katseli, a declarat pentru publicatia germana 'Handelsblatt' ca bancile elene nu vor avea nevoie de intreaga suma de 25 miliarde de euro pentru recapitalizare si este posibil ca investitorii privati sa contribuie cu 5 - 6 miliarde de euro.

Intrebat la cat se ridica necesarul de capital al creditorilor din Grecia, Louka Katseli a raspuns: 'Nu indraznesc sa dau o cifra dar opinia mea personala este ca bancile nu vor avea nevoie de intreaga suma de 25 miliarde de euro'.
Anul trecut, trei banci grecesti prezente si pe piata din Romania - National Bank of Greece (NBG), Eurobank si Piraeus Bank - nu au trecut testele de stres derulate de Banca Centrala Europeana. Doar Alpha Bank a indeplinit cerintele referitoare la mentinerea un capital core Tier 1 de cel putin 8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de cel putin 5,5%, potrivit unui scenariu advers. Potrivit testelor BCE, Alpha Bank ar avea un capital core Tier 1 de 13,8% in cel mai probabil scenariu economic pentru urmatorii trei ani si un capital de 8,1%, potrivit unui scenariu advers.

In ceea ce priveste Piraeus Bank, a doua mare banca din Grecia, aceasta a indeplinit cerintele de capital in cazul scenariului de baza cu un nivel de capital core Tier 1 de 9,03%, dar nu si cele referitoare la scenariul advers, cu un nivel de capital core Tier 1 de 4,39%.

De atunci, situatia bancilor elene s-a inrautatit, din cauza declinului economiei si a majorarii creditelor neperformante, astfel incat vor avea nevoie de a treia recapitalizare din 2010, cand Grecia a avut nevoie de asistenta financiara pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Incepand din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancara este responsabil in mod direct de supravegherea unui numar de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Aceasta tanara autoritate, care opereaza sub egida BCE, a derulat anul trecut o vasta analiza a activelor bancare din zona euro, precum si teste de rezistenta care au scos in evidenta nevoile de capital ale mai multor institutii financiare din regiune. Un test de rezistenta este o simulare a mai multor scenarii diferite de criza financiara prin care poate fi testata soliditatea institutiilor bancare.

Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HFSF) - principalul actionar al bancilor elene - este institutia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor institutii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece si Eurobank, care impreuna controleaza aproximativ 91% din industria bancara greceasca, au fost sprijinite de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International care, in cadrul precedentelor programe de asistenta financiara pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curatarea sectorului bancar elen.

Cele patru mari banci grecesti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank - sunt prezente si pe piata din Romania.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: