Increderea investitorilor germani a coborat la cel mai scazut nivel din octombrie 2014

Data publicarii: 14-10-2015 | Finante-Banci

Increderea investitorilor germani a scazut luna aceasta, ajungand la cel mai redus nivel din octombrie 2014, pe fondul scandalului emisiilor de la Volkswagen si a incetinirii cresterii de pe pietele emergente, transmit AFP si Reuters.

'Datele confirma temerile privind mediul economic global si scandalul de la VW, care afecteaza increderea investitorilor si activitatea economica in urmatoarele luni. Faptul ca indicele este atat de aproape de zero arata ca foarte putini investitori vad o imbunatatire a conditiilor economice in urmatoarele sase luni', a apreciat analistul Jennifer McKeown de la Capital Economics.

Institutul de cercetare economica ZEW a informat marti ca indicele sau care masoara increderea investitorilor si analistilor si care are scopul de a anticipa evolutia economiei in urmatoarele sase luni a scazut de la 12,1 puncte in septembrie la 1,9 puncte in octombrie. Este a saptea luna de declin consecutiv. Analistii se asteptau la o scadere de pana la 6,5 de puncte.

'Scandalul emisiilor de la Volkswagen si cresterea slaba a pietelor emergente au afectat perspectiva economiei germane. Totusi, performanta economiei interne este inca buna si redresarea zonei euro continua', a apreciat presedintele ZEW, Clemens Fuest.

In august, exporturile Germaniei au scazut cu 5,2%, la 97,7 miliarde de euro, cel mai mare declin din ianuarie 2009, arata datele publicate saptamana trecuta de Oficiul Federal de Statistica (Destatis). Importurile au coborat cu 3,1%, la 78,2 miliarde de euro, cea mai semnificativa scadere din noiembrie 2012. Excedentul comercial al Germaniei s-a redus la 15,3 miliarde de euro in august, de la 25 miliarde de euro in iulie.

"Acesta este un recul puternic, care nu se inregistreaza in fiecare zi. Incetinirea din China, Brazilia, Rusia si alte piete au afectat exporturile', a apreciat analistul Holger Sandte, de la Nordea.
Si productia industriala a inregistrat in august cel mai semnificativ declin din ultimele 12 luni, in timp ce comenzile industriale au scazut cu 1,8%, ceea ce indica un posibil declin al exporturilor pe principalele piete ale Germaniei din tarile emergente.

'Datele vor extinde speculatiile privind impactul incetinirii din China asupra avansului economiei germane. In opinia noastra, nu exista motive de panica, de obicei in timpul verii productia industriala este in scadere', a apreciat recent economistul Carsten Brzeski de la ING.

Acesta a avertizat ca actuala criza a refugiatilor si scandalul emisiilor de la Volkswagen reprezinta noi riscuri la adresa economiei germane. Este neclar care va fi impactul crizei VW, dar economia va fi afectata, tinand cont de marimea companiei. VW este 'unul dintre cei mai importanti campioni globali ai Germaniei si un motor de crestere semnificativ al economiei', afirma Brzeski.

Alti analisti sustin ca pozitia fiscala solida a Germaniei, situatia foarte buna a pietei de munca, inflatia scazuta, declinul semnificativ al pretului la titei, deprecierea euro si noile masuri de politica monetara adoptate de Banca Centrala Europeana ofera motive suplimentare de optimism privind perspectivele celei mai mari economii europene in acest an.

Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul Germaniei va inregistra o crestere de 1,9% in 2015 si de 2% in 2016, comparativ cu o expansiune a zonei euro de 1,5% in acest an si de 1,9% anul viitor.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: