Guvernul german si-a redus prognoza de cresterea pentru 2015 pana la 1,7%

Data publicarii: 15-10-2015 | Economie

Autoritatile de la Berlin si-au redus, miercuri, estimarile privind ritmul de crestere care va fi inregistrat anul acesta de catre cea mai mare economie europeana, pe fondul ingrijorarilor cu privire la efectele scandalului emisiilor poluante de la Volkswagen precum si a incetinirii marilor economii emergente, transmite AFP.

In noul sau raport economic, Guvernul german mizeaza in 2015 pe o crestere a produsului intern brut (PIB) de 1,7%, fata de un avans de 1,8% cat preconiza in luna aprilie. In schimb, estimarile pentru 2016 au fost lasate nemodificate la 1,8%. Noile cifre publicate de autoritatile de la Berlin sunt similare cu cele ale principalelor institutii nationale si internationale.

'Economia germana continua sa creasca, in pofida perspectivelor mai putin optimiste pentru economia globala din cauza incetinirii ritmului de crestere in China si alte piete emergente', a declarat ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel.

In conditiile in care exporta in fiecare luna produse si servicii in valoare de peste 100 de miliarde de euro, Germania este prima care va avea de suferit de pe urma incetinirii ritmului de crestere a economiei chineze. Conform noilor estimari, exporturile Germaniei vor creste cu 5,4% in acest an si cu 4,2% anul viitor, in timp ce importurile vor creste cu 5,9% in 2015 si cu 5,3% in 2016. Aceasta inseamna ca schimburile comerciale externe vor avea o contributie mai mica la cresterea economica in acest an iar anul viitor consumul privat va fi singurul pilon de sprijin.
De asemenea, numarul persoanelor fara un loc de munca ar urma sa scada cu 98.000, chiar daca in luna septembrie rata somajului a atins cel mai scazut nivel de la reunificare, 6,4%. In schimb, anul viitor numarul somerilor ar urma sa creasca din cauza fluxului masiv de imigranti.

'Cea mai mare provocare pentru Germania este numarul mare de refugiati care vor veni in lunile urmatoare', a apreciat Sigmar Gabriel, care este si vicecancelar. Autoritatile germane se asteapta ca in acest an sa gazduiasca intre 800.000 si un milion de refugiati iar autoritatile locale se chinuie sa faca fata acestui aflux. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin crede ca economia este suficient de solida pentru a absorbi noii veniti.

Economia germana a inregistrat in 2014 un avans de 1,6%.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: