Seful Societe Generale, sceptic in legatura cu succesul planului UE de a atenua reglementarile privind capitalul impuse bancilor

Data publicarii: 15-10-2015 | Finante-Banci

Campania Uniunii Europene de revitalizare a pietei titlurilor de valoare garantate cu active (ABS) prin introducerea unei noi categorii de produse eligibile pentru tratamentul preferential al capitalului probabil ca nu va avea rezultate imediate, a afirmat directorul general al Societe Generale, Frederic Oudea, transmite Bloomberg.

'Nu sunt convins ca ne putem astepta la un avans al ABS-urilor in urma actualelor propuneri. Sunt chiar tentat sa cred ca la inceput unele titluri de valoare garantate cu active vor disparea si va dura o perioada pana se vor impune unele noi. De fapt, ma astept la un declin al tranzactiilor in urmatorii 2 - 3 ani', a afirmat Frederic Oudea.

In 30 septembrie, comisarul european pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a anuntat un 'plan de actiune', ce contine 33 de masuri si initiative legislative, care vor duce pana in 2019 la infiintarea Uniunii Pietelor de Capital (CMU), ce presupune alinierea la reglementari si costuri a tuturor statelor membre ale UE. Oficialul a prezentat o propunere ce vizeaza extinderea pietei ABS prin crearea unor produse 'simple, transparente si standardizate', eligibile pentru atenuarea cerintelor de capital. Prin focalizarea activelor si vinderea lor ca titluri de valoare, bancile isi pot despovara bilanturile pentru a acorda noi credite companiilor, ceea ce va sprijini 'crearea de locuri de munca si revenirea unei cresteri sustenabile', se arata in planul comisarului european pentru servicii financiare.
'Avem nevoie de mai mult timp pentru a analiza propunerile, dar nu sunt prea optimist pentru urmatorii 2 - 3 ani', a afirmat seful Societe Generale, banca prezenta si pe piata din Romania.

Uniunea Europeana vrea sa atenueze reglementarile privind capitalul impuse bancilor si companiilor de asigurari dupa criza financiara mondiala, pentru a ajuta pietele sa obtina mai multe fonduri, in vederea revitalizarii cresterii economice

Organismele financiare au salutat planurile privind infiintarea Uniunii Pietelor de Capital, iar Asociatia Bancherilor Britanici, care reprezinta creditorii din cea mai mare piata europeana, a apreciat ca este un proiect pragmatic, cu termen limita clar.

Companiile europene acceseaza bancile pentru 80% din fondurile de care au nevoie pentru extindere si UE spera ca planificatele reforme vor determina firmele sa se indrepte si spre piete.

Normele mai stricte de capital impuse bancilor din Uniunea Europeana dupa criza financiara mondiala vor fi revizuite pentru a se stabili daca nu cumva acestea limiteaza in mod inutil creditarea, intr-un moment in care Europa a facut din cresterea economica principala sa prioritate, a declarat recent comisarul european pentru servicii financiare.

Jonathan Hill a adaugat ca normele de capital pentru banci ar putea fi modificate pentru a facilita acordarea de credite pentru companii.

Dupa criza financiara mondiala care a inceput in 2007 multe banci au fost descoperite ca fiind subcapitalizate, astfel incat contribuabilii au fost nevoiti sa vina in sprijinul bancilor. Ulterior, un nou set de norme mai stricte de capital, cunoscute sub denumirea Basel III, au fost aprobate si aplicate in Europa.

Cu toate acestea, bancile sustin ca noile norme mai dure le forteaza sa puna deoparte rezerve mai mari in dauna creditelor, iar unele dintre banci sustin ca noile reguli le-au obligat sa inceteze tranzactiile cu titluri de valoare, ceea ce face pietele mai putin lichide si mai volatile.

AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro: