Presedintele BEI sfatuieste Europa sa nu ignore energiile regenerabile pe fondul ieftinirii petrolului

Data publicarii: 05-02-2016 | Economie

Presedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Werner Hoyer, a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile si sa nu permita ca ieftinirea petrolului sa descurajeze investitiile, informeaza Bloomberg.

Prețul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar în prezent barilul de țiței Brent se tranzacționează în jurul valorii de 35 de dolari pe măsură ce stocurile americane au crescut iar petrolul iranian a revenit pe piață după ridicarea sancțiunilor internaționale.

'Având în vedere dezvoltarea petrolului de șist din SUA și perspectivele din Iran, este tentant să spunem că există suficient petrol și să lăsăm totul așa cum era înainte. Există însă semnale din partea Arabiei Saudite și a altor producători că ar putea să-și reducă oferta de petrol, ceea ce ar provoca brusc o criză în aprovizionarea cu energie, astfel încât este recomandabil că europenii să continue strategia de a reduce ponderea combustibililor fosili și a îmbunătăți eficiența energetică ', a declarat Werner Hoyer.

În 2015, aproximativ 27% din creditele totale acordate de BEI au avut legătură cu schimbarea climatică, peste ținta minimă de 25%, a precizat Werner Hoyer, adăugând că acționarii băncii, cele 28 de state membre UE, așteaptă ca BEI să continue să contribuie la proiectele care reduc impactul modificărilor climatice.

'Sudul Europei nu contribuie atât cât ar putea la acest obiectiv iar având în vedere condițiile climatice din sud măsurile destinate îmbunătățirii eficienței energetice și reducerii impactului modificărilor climatice ar avea efecte notabile', a apreciat președintele BEI.

Banca Europeană de Investiții, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acționarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităților de creditare ale BEI este pus pe finanțarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată și coeziunea economică și socială într-o Uniune Europeană extinsă.

În 2015, Banca Europeană de Investiții a acordat credite în valoare de 77,5 miliarde de euro, per capita, principalul beneficiar al investițiilor BEI fiind Slovenia, cu 2.125 de euro, în timp ce România și Bulgaria se situează pe ultimele locuri, cu 20 de euro per capita, și, respectiv, 19 euro per capita, mult sub media din UE, de 408 euro per capita.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: