Dupa 17 ani, BCE anunta ca bancile centrale din zona euro au active de 547 miliarde dolari

Data publicarii: 08-02-2016 | Economie

Cele 19 banci centrale din zona euro detineau investitii in active in valoare de 490 miliarde de euro (547 miliarde de dolari) la sfarsitul lui 2015, conform informatiilor care anterior erau secrete si care au fost acum publicate de Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Bloomberg.

BCE a prezentat detaliile Acordului privind activele financiare nete (ANFA), un document semnat înainte de introducerea euro, în urmă cu un deceniu și jumătate, și care reglementează modul în care băncile centrale își gestionează deținerile de valută și bonduri.

"Deși ANFA era anterior un document confidențial, BCE și băncile centrale din zona euro au luat în unanimitate decizia de a publica textul, alături de un document explicativ, pentru a arăta angajamentul instituțiilor în ceea ce privește o transparență mai extinsă", se arată în documentul publicat vineri seara pe site-ul BCE.

De la introducerea bancnotelor euro, în 2002, activele naționale au crescut cu o rată medie de 25% pe an, anunță BCE. Și băncile centrale din zona euro vor publica informații anuale privind investițiile în active.

ANFA stabilește reguli și limite în ceea ce privește deținerile de active financiare asociate atribuțiilor băncilor centrale din zona euro. Aceste active financiare deținute de băncile centrale se pot referi, de exemplu, la contrapartida capitalului propriu și a rezervelor contabile sau a altor pasive specifice, a rezervelor valutare și a fondurilor de pensii ale personalului sau pot fi deținute în scopuri generale de investiții, se arată în comunicatul BCE.

Sursa: Agerpress