Producatorii de energie regenerabila nu mai au unde sa vanda certificate verzi in valoare de 150 milioane euro

Data publicarii: 09-02-2016 | Economie

Producatorii de energie din surse regenerabile au ramas cu un excedent de 5 milioane de certificate verzi emise anul trecut, in valoare de 150 de milioane de euro, pe care nu mai au unde sa le vanda, a declarat, pentru AGERPRES, vicepresedintele Organizatiei Patronale a Producatorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES), Martin Moise.

"Producătorii au rămas cu un excedent de 5 milioane de certificate verzi emise anul trecut, pe care nu le mai pot vinde din cauza cotei reduse aprobate de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei — n. r.). Pentru 2016, ANRE a stabilit o cotă de 12,15% pentru energia verde, față de 17%, cât este prevăzut în legea energiei verzi", a spus Moise.

Potrivit acestuia, valoarea unui certificat este de 30 de euro, prin urmare certificatele verzi emise anul trecut care nu mai pot fi tranzacționate valorează 150 de milioane de euro.

Producătorii de energie regenerabilă primesc aceste certificate verzi pentru a obține un câștig în plus față de prețul energiei. Furnizorii de energie sunt obligați să achiziționeze certificatele, însă ei transferă costurile în factura finală plătită de consumatori, inclusiv de populație.

Pentru a nu crește factura consumatorilor casnici, ANRE a stabilit o cotă mai mică de energie verde pentru acest an, față de cât prevedea legislația primară, iar furnizorii își îndeplinesc obligațiile achiziționând mai puține certificate, astfel că în piață rămâne un surplus pe care nu mai are cine să îl cumpere.

Pentru producătorii de energie, acest lucru înseamnă venituri estimate și neîncasate și generează probleme precum returnarea de credite la bănci. Cei mai afectați sunt producătorii mici și cei care nu au și alte activități în domeniu, precum furnizarea și distribuția de energie.

"Considerăm că undeva la 30% din producători riscă insolvența din această cauză. Sunt foarte mulți investitori care negociază cu băncile reeșalonări, prelungirea duratei de creditare sau micșorarea dobânzii", a spus Martin Moise.

În plus, certificatele emise sunt impozitate în momentul acordării lor.

"Practic, producătorilor li se atribuie un venit care este fictiv, pentru că nu se materializează, însă se impozitează", a continuat Moise.

Potrivit acestuia, la sfârșitul anului 2016, excedentul va fi de 8-10 milioane de certificate.

"Pentru finele acestui an, ne așteptăm la un excedent de 8-10 milioane de certificate. Doar 60% din producția de energie regenerabilă va mai primi certificate verzi, pentru că restul certificatelor nu mai au unde să fie valorificate. În plus, companiile care au atât producție, cât și furnizare își vând certificatele în cadrul grupului, astfel că unii reușesc să-și vândă toate certificatele și alții — deloc", a arătat reprezentantul patronatului.

În opinia sa, soluția ar fi majorarea cotei de energie verde sau, cel puțin, emiterea unei reglementări prin care toți producătorii să poată să vândă 60% din certificatele pe care le deține fiecare.

Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.142 de MW la finele anului 2015, potrivit datelor centralizate de Transelectrica, care a emis, anul trecut, aproximativ 14 milioane de certificate verzi.

Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.129 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.325 de MW, microhidrocentrale de 585 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.

La finele anului 2014, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform Transelectrica.

Pentru anul 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în ședința din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9%.

'În cazul în care se iau în calcul și acordurile pentru exceptare emise până la sfârșitul anului 2015 (circa 7.000 GWh) și în 2016 (circa 1.000 GWh, suplimentar față de anul 2015), impactul certificatelor verzi în factura consumatorilor finali de energie electrică ne-exceptați (populație și IMM-uri) va înregistra o creștere de la 35 lei/MWh, la circa 43 lei/MWh', potrivit unui comunicat al Executivului, emis la finele anului trecut.

Sursa: Agerpress