Pretul gazelor de import a fost cu 14% mai mare fata de cel de productie interna in octombrie 2015

Data publicarii: 10-02-2016 | Economie

Pretul gazelor importate din Federatia Rusa a fost, in luna octombrie, de 87,35 lei pe MWh, cu doar 14% mai mare decat pretul gazelor de productie interna de pe piata centralizata, respectiv 76,06 lei pe MWh, potrivit unui raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Anii trecuți, gazele rusești erau de regulă de două ori mai scumpe față de cele extrase din solul românesc.

Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotațiile barilului s-au prăbușit, și prețul gazelor pe piețele internaționale a fost în picaj. Cotația petrolului a ajuns sub 30 de dolari, față de 115 dolari la mijlocul anului 2014.

Prețul gazelor de import a început anul 2015 la nivelul de 136 de lei pe MWh, a crescut până la 142 de lei/MWh în martie, apoi au scăzut constant.

Documentul mai arată că, în octombrie 2015, România a utilizat doar 1,61% gaze de import, spre deosebire de perioada dinaintea crizei economice, când România importa un sfert din consumul intern de gaze. În această perioadă, consumul de gaze al țării a scăzut foarte mult, în special în urma închiderii marilor consumatori industriali.

În octombrie 2015, consumul total de gaze al țării a scăzut cu 5%, la 9,6 milioane de MWh, față de 10,1 milioane de MWh în octombrie 2014.

România a importat la finele lunii ianuarie gaze din Rusia la un preț mai mic decât cel al gazelor din producția internă, în condițiile în care, anii trecuți, prețul de import era de 530 de dolari pe mia de metri cubi (mai mult decât dublu față de cel autohton — n.r.), a declarat, la acea dată, Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

"Zilele trecute, când a fost ger, am avut o surpriză foarte mare să constatat că am importat 5 milioane de metri cubi de gaze pe zi, în vârf de consum, la un preț sub cel de producție internă, față de 530 de dolari pe mia de metri cubi, cât plăteam pe vremuri", a arătat Iancu, în cadrul unei conferințe.

La finele lunii trecute, România a înregistrat un vârf de consum de gaze naturale, din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Potrivit ministrului Energiei, Victor Grigorescu, românii au consumat în această perioadă 62 de milioane de metri cubi pe zi. Într-o zi normală de iarnă, consumul se situează în jurul valorii de 50 de milioane de metri cubi.

Sursa: Agerpress