Lhotte (BRD): Legea darii in plata ii va avantaja pe speculanti, nu pe clienti sau statul

Data publicarii: 11-02-2016 | Economie

Legea darii in plata va avantaja speculantii, nu clientii sau statul, si va duce la inchiderea programului 'Prima casa', a afirmat, joi, directorul general al BRD, Philippe Lhotte, intr-o conferinta de presa.

"Ezit între termeni, pentru că situația ne face să ne gândim la o poziție între suprarealism și absurd. Este de neînțeles în afara României această lege. Banca Centrală Europeană nu înțelege pur și simplu și se neliniștește. Toți experții Uniunii Europene nu înțeleg de ce această lege în România. Va servi la ce această lege? Ce se va obține prin ea? Nicio altă țară nu are o astfel de lege. Sigur că această lege a fost gândită pentru cazurile sociale, dar, la sfârșitul anului 2015, după cum stau lucrurile, putem să ne întrebăm dacă nu cumva legea va avea un efect negativ asupra economiei", a declarat Philippe Lhotte.

În opinia acestuia, Legea dării în plată nu aduce multe avantaje, cu atât mai puțin pentru clienții băncii.

"Dacă Legea dării în plată va trece, programul 'Prima casă' va fi suprimat și persoanele particulare nu vor avea niciun avantaj. Nimeni nu va mai obține o casă, investitori care să construiască noi case nu vor mai veni. Deci, cine are de câștigat din această lege? Răspunsul meu la această întrebare este: nu știu. Eu am o mică idee: va avantaja speculanții și pe nimeni altcineva. Nici clienții noștri nu vor beneficia, nici statul, nici clienții care sunt de condiție socială modestă", a explicat directorul general al BRD.

Lhotte a afirmat că programul "Prima casă" nu poate exista în paralel cu Legea dării în plată, fiind antinomice. În plus, el consideră că este posibil să fie redactată o lege care să aibă un caracter social.

"Ascult politicienii care încep să evolueze în felul în care gândesc și au un fir logic în ceea ce spun. Am văzut opinia exprimată de PSD la congresul de la Brașov sau Sinaia. Idei inteligente. Pesediștii spuneau acolo de ce să nu avem o lege care să fie într-adevăr rezervată pentru cei care au o singură locuință în care stau", a spus Philippe Lhotte.

Potrivit acestuia, mai pot fi adăugate și alte condiții la această lege, cum ar fi valoarea locuinței respective.

"Cred că opinia partidelor politice va evolua. Am văzut această evoluție în rândul PSD-ului. Sper că și PNL-iștii vor evolua. În sânul PNL-ului nu s-a ajuns la o idee coerentă exprimată. Eu sunt convins că diferitele partide se vor exprima fiecare la rândul său, își vor exprima o opinie realistă, neuitând nicio clipă faptul că România trebuie să își respecte angajamentele europene. România nu este o țară în care să existe legi cu aplicare retroactivă și toate legile care trebuie dezvoltate trebuie să fie în favoarea economiei, să fie susținută creșterea economică, nu inversul acesteia", a subliniat acesta.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: