Tocatorul de bani al BNR poate manca zilnic 7 milioane de bancnote

Data publicarii: 23-11-2006
Un computer decide care bancnote merg la tocat si care nu, aflam din cotidianul Gandul. In final, resturile de plastic sau hartie, care fusesera cu doar cateva minute inainte bani, ajung la groapa de gunoi de la Glina. Milioane de euro falsi depistati anual, bancnote gaurite, arse, lipite sau inscriptionate cu mesaje obscene - toate se intalnesc in utilajul de procesat bancnote al Bancii Centrale. E drept, masinaria a costat cateva milioane de euro, dar isi merita din plin banii.

"De fapt, pe termen lung, chiar a adus economii institutiei, prin inlocuirea personalului", spun angajatii BNR. Acolo, in subsolul Bancii Nationale, exista nu mai putin de sase masini de procesat banii care se numara zilnic in institutie. Au capacitatea de a numara, sorta, respectiv toca, circa 7 milioane de bancnote zilnic. In plus, fiecare bancnota este verificata cu 6 randuri de senzori, care controleaza autenticitatea cernelii si a hartiei, respectarea dimensiunilor standard, precum si semnele autentice luminoase. La final, bancnotele depistate ca fiind bune sunt repuse in circulatie, cele uzate sunt distruse, iar cele false sunt predate Politiei.

Banii respinsi ca uzati se mai verifica o data, dupa care sunt distrusi. Computerul decide care vor merge la tocat si care nu. In final, resturile de plastic sau hartie, care fusesera cu doar cateva minute inainte bani, ajung la groapa de gunoi de la Glina. Numarul bancnotelor care merg la "tocat" a crescut foarte mult in ultima vreme, avand in vedere procesul de inlocuire a banilor vechi cu leii noi, care este in plina desfasurare. Numarul exact al acestora este insa secret, spun reprezentantii BNR.

Bancnotele false sau suspecte de fals se colecteaza la randul lor intr-un buzunar separat si au doua destinatii: Serviciul specializat din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Comisia de studiere a falsurilor. Potrivit normelor interne ale BNR, activitatea de distrugere a bancnotelor se desfasoara in prezenta unei Comisii de distrugere a bancnotelor, fortmata din cinci membri.

Inainte de a intra in spatiul in care functioneaza aparatul de tocat, toti cei cinci membri sunt obligati sa predea bancnotele pe care le au asupra lor, pentru evitarea oricaror situatii neplacute. Banii pe care ii au in buzunare sunt depusi in casete separate, intr-un alt spatiu decat cel in care se distrug banii, spatiu in care nu au voie sa intre decat la finalul programului. De fapt, chiar daca nu ar preda banii inainte, tot ar fi greu sa ia vreo bancnota; camerele video functioneaza non stop si nu ai cum sa te feresti de ele.

Potrivit datelor oficiale ale BNR, in numai 10 luni (1 iulie 2005 - 31 martie 2006), Banca Centrala a pus in circulatie 324 milioane monede, cantarind 1 213 tone si 306 milioane bancnote, in greutate de 300 tone, ceea ce a dus la o crestere a numerarului in economie de 48 la suta, nivel estimat pentru decembrie 2006.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: