IATA sustine ca 2015 a fost un an "extraordinar de sigur" pentru transportul aerian

Data publicarii: 15-02-2016 | Economie

Numarul accidentelor aeriene si al deceselor provocate de accidente aeriene a scazut in 2015 comparativ cu 2014 si s-a situat sub media din ultimii cinci ani, ceea ce face din 2015 un an "extraordinar de sigur" pentru industria transportului aerian, a anuntat luni Asociatia Internationala a Transportatorilor Aerieni (IATA), transmite Reuters.

Un număr de 68 de accidente au avut loc anul trecut, comparativ cu 77 în 2014 și o medie anuală de 90 de accidente în ultimii cinci ani, potrivit ultimului raport anual al IATA privind siguranța industriei aeronautice. În plus, din accidentele care au avut loc în 2015 doar patru au fost fatale, față de 12 în anul 2014.

"În funcție de numărul de accidente fatale, a fost un an extraordinar de sigur", a declarat directorul general al IATA, Tony Tyler, în avanpremiera Salonului aeronautic de la Singapore, cel mai mare salon de profil din Asia.

Accidentele de anul trecut incluse în raportul IATA au provocat decesul a 136 de persoane, față de 641 de decese în 2014 și o medie anuală de 504 decese înregistrată în ultimii cinci ani. Însă IATA precizează că din statisticile sale pe anul trecut au fost excluse incidentele în care au fost implicate avioanele companiilor Germanwings și Metrojet deoarece organizația a considerat că aceste accidente au fost acte deliberate de ingerință ilegală. Un pilot al companiei aeriene germane Germanwings a prăbușit în mod intenționat avionul în Alpii francezi în timp ce un avion al companiei rusești Metrojet este bănuit că a fost doborât deasupra Peninsulei Sinei de explozia unei bombe plasată la bord.

"Deși nu există o soluție ușoară la chestiunile care țin de sănătatea mentală și securitate evidențiate de aceste tragedii, aviația lucrează la reducerea riscurilor pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete', a spus Tony Tyler.

Potrivit IATA, rata globală a accidentelor, măsurată în pierderea unei părți din fuzelaj la un milion de zboruri, a fost de 0,32 în 2015, ușor mai mare decât 0,27 în 2014 dar sub media anulă de 0,46 în precedenții cinci ani.

Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) reprezintă aproximativ 260 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 83% din traficul aerian mondial.

Sursa: Agerpress