Grecia vrea ca vanzarea creditelor neperformante sa se faca intr-un ritm mai lent

Data publicarii: 17-02-2016 | Economie

Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a declarat ca oficialii de la Atena vor sa mentina restrictiile cu privire la vanzarea creditelor neperformante catre fondurile care cumpara astfel de imprumuturi, informeaza Bloomberg.

Grecia are credite neperformante în valoare de peste 100 de miliarde de euro și, potrivit ultimului acord convenit cu creditorii internaționali, Guvernul de la Atena trebuie să pună la punct o piață dinamică pentru vânzarea creditelor neperformante și să elimine orice restricții vizând vânzarea acestor credite de către bănci.

"Poziția Guvernului este că am deschis deja până la 50% din piața creditelor neperformante. Vrem o perioadă de tranziție mai lungă pentru o serie de categorii sensibile cum sunt ipotecile, micile credite de consum precum și creditele către companiile mici și mijlocii", a declarat Stathakis.

Parlamentul de la Atena a aprobat anul trecut o serie de acte legislative care facilitează vânzarea creditelor neperformante ale marilor companii, care afectează bilanțul băncilor după ultima recesiune. Cu toate acestea, George Stathakis recunoaște că piața nu este încă funcțională deoarece mai trebuie rezolvate o serie de chestiuni care țin de impozitare. Ministrul grec de Finanțe subliniază că Guvernul de la Atena vrea ca părțile terțe care preiau credite neperformante să fie supuse aceluiași tratament fiscal ca și băncile grecești.

În prezent, oficialii de la Atena și creditorii internaționali au opinii diferite cu privire la acțiunile necesare pentru soluționarea problemei creditelor neperformante. Ultimul acord convenite de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali prevede protejarea gospodăriilor vulnerabile însă amploarea acestor restricții rămâne să fie discutată cu oficialii BCE, FMI, CE și MES. "Există puncte de vedere diferite, negociem în continuare", a precizat Stathakis.

Ministrul grec al Economiei și-a exprimat însă speranța că după finalizarea revizuirii, sentimentul piețelor față de Grecia se va îmbunătăți iar economia își va reveni în a doua jumătate a acestui an astfel că investitorii care au participat la majorarea de capital a băncilor elene vor strânge roadele.

Cele patru mari bănci grecești — National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank — sunt prezente și pe piața din România.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: