Baciu (Ministerul Economiei): Companiile de stat trebuie sa respecte principiile de guvernanta corporativa, sa aiba un cod de etica

Data publicarii: 18-02-2016 | Economie

Companiile de stat trebuie sa respecte principiile de guvernanta corporativa, iar managementul si actionarii trebuie sa dea dovada de profesionalism in egala masura, a declarat, joi, secretarul de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri (MECRMA) Sorana Baciu, cu prilejul lansarii proiectului State Owned Companies - Preventing Corruption and State Capture.

"Guvernanța corporativă este o preocupare majoră a Guvernului Cioloș. Reducerea corupției este un subiect de interes pentru noi. Transparența este foarte importantă atunci când vorbim de creșterea valorii unei companii. Până în prezent, au fost analizate 114 companii de stat relevante, cu importanță în economie, dintre care 56 din portofoliul Ministerului Economiei. În prima etapă vorbim de 25 de companii programate pentru a intra în programul de implementare a OUG 109, care a fost revizuită, aprobată în Guvern și acum este în Parlament. La Ministerul Economiei avem 13 companii în care se va implementa OUG 109 până la sfârșitul lunii iunie, dar mai avem alte 10 companii în care se vor aplica principiile de guvernanță corporativă", a spus Sorana Baciu.

Proiectul State Owned Companies — Preventing Corruption and State Capture își propune să studieze factorii și nivelul de corupție în companiile cu acționariat de stat, precum și dimensiunea fenomenelor de tipul 'state capture' în Uniunea Europeana (studii de caz România, Bulgaria, Cehia și Italia)

"Ceea ce începem acum trebuie continuat. Ministerul Economiei a elaborat documentul 'Principiile de guvernanță corporativă în întreprinderile de stat', un model de guvernanță corporativă, transparență și profesionalism, care va fi discutat mâine în dezbatere publică. Aplicarea consecventă a principiilor de guvernanță corporativă, așa cum sunt ele prevăzute în ordonanță, va conduce la transferarea responsabilității economice la executivul companiei și, în final, la îmbunătățirea performanței companiilor aflate în portofoliul statului. Companiile de stat trebuie să aibă la rândul lor un cod de etică, la care trebuie să adere toți reprezentanții, inclusiv Consiliul de Administrație", a spus Baciu.

Consorțiul de proiect și-a propus stabilirea unui set de indicatori comuni care să permită analiza strategică și comparativă a clientelismului și a corupției în aceste companii. În cadrul proiectului vor fi studiate alocările de fonduri din surse publice și europene, măsuri de prevenire a corupției și conflictelor de interese existente la nivel național, dar și la nivelul unor companii cheie pentru economiile statelor membre UE.

În România, această cercetare este relevantă și în contextul noii strategii naționale anticorupție, care urmărește îmbunătățirea poziției României în ceea ce privește supravegherea companiilor cu capital majoritar de stat și a garanțiilor privind prevenirea conflictelor de interese, precum și introducerea criteriilor de integritate în evaluarea performanței managerilor companiilor de stat.

Consorțiul care derulează acest proiect este format din Centrul Român de Politici Europene și Freedom House România, Asociația Expert Forum, Amapola Progetii (Italia), Risk Monitor (Bulgaria) și Candole Partners (Republica Ceha).

Proiectul 'State-Owned Companies — Preventing Corruption and State Capture' este finanțat în cadrul programului Economic and Financial Crime, Corruption, Environmental Crime al DG Migration and Home Affairs al Comisiei Europene și cofinanțat de Open Society Foundation.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: