Germania respinge solicitarea de crestere a salariilor cu 6% in sectorul public

Data publicarii: 18-02-2016 | Economie

Guvernul Germaniei a respins cererea sindicatelor referitoare la cresterea cu 6% a salariilor in sectorul public, transmit DPA si Reuters.

Sindicatele, care reprezintă aproape 2,3 milioane de angajați din sectorul public, susțin că ritmul solid de creștere al celei mai mari economii europene permite Executivului să majoreze salariile.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, care a condus negocierile, a respins solicitarea, considerând că solicitările sunt "neașteptat de ridicate comparativ cu alte sectoare". Dacă s-ar aproba majorarea, costurile totale ar ajunge la aproximativ 1,7 miliarde de euro pe an, un nivel inacceptabil, a afirmat oficialul german.

Sindicatul din domeniul serviciilor Verdi susține că serviciile publice trebuie să rămână atractive, în special pe fondul creșterii cererilor, provocate de fluxul masiv de refugiați în Germania.

Asociația orașelor germane a avertizat împotriva supraîndatorării municipalităților, apreciind că multe guverne regionale se confruntă cu un nivel ridicat al datoriilor.

Negocierile vor fi reluate luna viitoare în orașul Potsdam, din estul Germaniei.

Salariile reale în Germania au urcat anul trecut cu 2,5%, cel mai ridicat ritm de creștere din 2008, un nou indiciu al accelerării redresării celei mai mari economii europene, a anunțat luna aceasta Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

Pe bază nominală, salariile au crescut anul trecut în medie cu 2,8%, în timp ce rata anuală a inflației s-a situat la 0,3%. În 2014, salariile reale au crescut cu 1,4%.

Destatis a anunțat că încă nu a putut cuantifica impactul deplin al introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe oră în Germania, de la 1 ianuarie 2015. Datele arată că "plata angajaților cu salarii sub medie a înregistrat o creștere nominală", apreciază Destatis.

În estul Germaniei, salariile au crescut anul trecut cu 3,9%, în timp ce în Vest avansul a fost de 2,5%.

Majorarea salariilor se datorează situației favorabile a economiei și a pieței muncii, aproape 43 de milioane de germani având un loc de muncă în 2015. Rata șomajului în Germania este printre cele mai scăzute din UE.

Economia germană a înregistrat în 2015 o creștere de 1,7%, iar recent Banca Centrală a Germaniei, Bundesbank, prognoza o expansiune de 1,8% în 2016 și un avans de 1,7% în 2017. Însă, aceste prognoze sunt în pericol în condițiile în care economia chineză a înregistrat cea mai slabă creștere din ultimii 25 de ani, iar Fondul Monetar Internațional și-a revizuit în scădere estimările privind perspectivele economiei mondiale pentru 2016 și 2017.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: